Basın ve TABGİS


Akaryakıtta "kâr" çıkmazı!

TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, akaryakıtta bayi marjlarında maktu yerine oransal kâr sistemine geçilmesi yönünde beklentilere işaret ederek, olası düzenlemenin akaryakıt pompa satış fiyatlarına yansıması olacağını belirtti.

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, akaryakıtta bayi marjlarında maktu yerine oransal kâr sistemine geçilmesi yönünde beklentilere işaret ederek, "Mevcut akaryakıt fiyatlarıyla brüt kar marjı yüzde 6,5. Bugün ülkede en aşağı bir bayinin karının yüzde 12-15 arası olması lazım. 10 liralık akaryakıt 24 liraya geldi. Dolayısıyla bizim 24 liranın içindeki ortalama ürün gelir payımız çok küçük kaldı" dedi. Böyle bir düzenlemede devletin vergi kaybının olmayacağını vurgulayan Zülfikar, olası düzenlemenin pompa satış fiyatlarına yansıması olacağını belirtti.

TABGİS Başkanı Zülfikar, GAZETE DURUM'a yaptığı açıklamada, akaryakıtta bayi marjlarında maktu yerine oransal kâr sistemine geçilmesi yönündeki hazırlıklar hakkında şunları söyledi: 

"Akaryakıt fiyatları artıyor, bayilerin kârı artmıyor"

Zülfikar, 2005 yılından önce bayilerin yüzdesel olarak para kazandığını, sonrasında otomatik fiyat mekanizması ile beraber maktuya dönüldüğünü anımsatarak, "Şu ana kadar aslında Petrol Piyasası Kanunu'na göre olması gereken hiçbir uygulama yapılmadı. Neydi olması gereken? Akdeniz çanağında yer alan İtalya, Fransa, Almanya ve ardından İngiltere'yi de kattılar. Bu dört ülkenin ortalamasıyla bulunacak bir rakam, Türkiye için kar marjı olarak uygulanacaktı. Eğer öyle bir uygulama şu anda da zaten aktif olsaydı, yine akaryakıt bayilerinin bir sıkıntısı olmayacaktı" dedi.

Akaryakıt fiyatlarının hızla arttığını, yeni fiyat içinde bayinin kârının düşük kaldığını belirten Zülfikar, akaryakıt bayilerinin "Bizi de enflasyona karşı koruma altına alın" talebiyle kamu kurumları ile sık sık görüştüğünü söyledi.

"Bayinin kârı yüzde 12-15 arası olmalı"

 

Kâr marjının kuruş hesabıyla değil yüzdesel belirlenmesi gerektiğini savunan Zülfikar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kadar söylememize rağmen hiçbir kamu kurumundan EPDK ve Enerji Bakanlığı'ndan herhangi bir olumlu adım daha atılmış değil. Mevcut akaryakıt fiyatlarıyla brüt kar marjı dağıtıcı artı bayi yüzde 6,5. Bugün ülkede en aşağı bir bayinin karının yüzde 12-15 arası olması lazım. Dağıtıcıya ne verir ne vermez o ayrı bir durum. Çünkü dağıtıcı neticede... Bu kadar istasyonala, bizimle aynı parayı kazanmak durumunda değil. Onların masrafları bizim kadar ağır değil. 10 liralık akaryakıt şu anda 22 liraya geldi. Dolayısıyla bizim 22 liranın içindeki ortalama ürün gelir payımız çok küçük kaldı."

"Devletin vergi kaybı olmayacak"

Akaryakıt bayilerinin giderek artan maliyetler nedeniyle ayakta kalmakta güçlük çektiğini ifade eden Zülfikar, bu talebin uygulamaya geçmesi halinde bayilerin sıkıntılarının nispeten geçeceğini söyledi. Akaryakıtta, zamlar sonrasında tüketimin ciddi biçimde azaldığını kaydeden Zülfikar, özellikle şehirlerarası yollarda akaryakıt satan bayilerin ciddi sıkıntı içine girdiğini söyledi. 

Bu yönden bir düzenlemede devletin vergi kaybı olmayacağını vurgulayan Zülfikar, olası düzenlemenin akaryakıt pompa satış fiyatlarına yansıması olacağını belirtti. Zülfikar, "Devlet vergiden fedakarlık yapmayacaksa, doğal olarak pompa fiyatlarına yansıyacak" dedi.

https://www.gazetedurum.com.tr/ozel-haber/akaryakitta--k%C3%A2r--cikmazi-9933

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası