Haberler


509 No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapıldı
9 Şubat 2021

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 509 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapıldı. İlk olarak 2019 yılının Ekim ayında yürürlüğe giren ve akaryakıt istasyonları dahil olmak üzere EPDK’dan akaryakıt sektöründe faaliyette bulunmaya ilişkin lisans alanlara e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye ve e-Defter uygulamalarına geçiş zorunluluğu getiren Tebliğ kapsamı genişletilerek ilgili hesap dönemi brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 25 Milyon TL ve üzeri olanlar da dahil edildi.

Satış hasılatı 25 Milyon TL ve üzeri olanların müteakip hesap döneminin yedinci ayı başından itibaren e-İrsaliye uygulamasına geçmeleri ve bu tarihten itibaren düzenleyecekleri sevk irsaliyelerini tebliğdeki istisnai durumlar haricinde, e-İrsaliye olarak düzenlemeleri ve kayıtlı kullanıcılardan e-İrsaliye olarak almaları zorunlu hale getirildi.

Akaryakıt Sektörü 1 Temmuz 2020’den İtibaren Uygulamaya Geçmişti

Akaryakıt sektöründe kayıtdışı ekonomi ve kaçak akaryakıtın engellenmesi çalışmaları kapsamında,  özellikle dağıtıcılar arası ticaret ve dış satış olarak tabir edilen bayi satışlarında suistimale açık noktaların önüne geçilmesi için geçmişte TABGİS tarafından da önerilen uygulamaya akaryakıt sektörü geçtiğimiz yılın Temmuz ayından itibaren geçmişti. 

E-Arşiv Fatura Entegratör Kuruluş Sistemleri Aracılığıyla da Düzenlenebilecek

E-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayanlar 2020 yılı başından itibaren vergiler dahil 30 Bin TL’yi aşan faturalarını (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5 Bin TL’yi) istisnalar dışında sadece Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-Belge düzenleme portali üzerinden düzenleyebiliyorlardı.

Yapılan değişiklikle, e-Belge düzenleme portaline gerekli entegrasyonları sağlayarak Başkanlıktan izin alan özel entegratör kuruluşları sistemleri aracılığıyla da fatura düzenlenebilecek.

GİB Mali Mühür Üretimi ve Satışı için Yetki Verebilecek

Başkanlık, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilen elektronik sertifika hizmet sağlayıcı kuruluşlarından mali mühür üretimi konusunda Başkanlıkça belirlenen ve ebelge.gib.gov.tr internet adresinde yayımlanan "Mali Mühür Üretimi Başvuru, Değerlendirme ve İzin Kılavuzu"nda açıklanan teknik koşulları sağlayan kuruluşları da mali mühür üretimi ve satışı konusunda yetkilendirebilecek. Başkanlıkça yetkilendirilen elektronik sertifika hizmet sağlayıcı kuruluşlar ebelge.gib.gov.tr adresinde yayınlanacak.

E-Belge İptal/İtiraz, İhbar ve İhtarlar Elektronik Ortamdan Bildirilecek

e-Belgelere noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile yapılan ihbar veya ihtarlar ile e-Belge iptal işlemlerinin 1 Mayıs 2021’den itibaren elektronik ortamda Başkanlık bilgi sistemine bildirilmesi zorunlu hale getirildi.

Söz konusu bildirilerin nasıl yapılacağıyla ilgili ebelge.gib.gov.tr adresinde usul, esas ve süreleri içeren bir kılavuz yayımlanacak.

Kullanıcı Hesaplarında Re’sen Tanımlama Yapılabilecek

Başkanlık, kendilerine e-Belge uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirilen mükelleflerin zorunluluklarının başlayacağı tarihe kadar e-Belge uygulamalarından yararlanma yöntemlerinden herhangi birini seçerek uygulamaya dahil olmamaları halinde, GİB Portal Yöntemine göre kullanıcı hesaplarını re’sen tanımlayabilecek.

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası