Haberler


Akaryakıt Bayileri BTSO'da Buluştu
11 Mart 2013

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen, akaryakıt bayileri toplantısı 8 Mart 2013 tarihinde gerçekleştirildi.  Toplantıya;  BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, TABGİS Genel Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, BTSO 44. Komite Başkanı İrfan Koç ve Komite Başkan Yardımcısı Sadi Şahinoğlu ve çok sayıda bayi katıldı.

Toplantının gündeminde sektör sorunları ve Torba Kanun Tasarısı’ndaki kaçak akaryakıt konusundaki değişiklikler vardı.

“Sektör neredeyse iş yapılamaz hale geldi”

BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker açılış konuşmasında düşük kar marjları ve artan işletme maliyetlerinin sektörün en önemli sorunları olduğunu belirtti. 10 numara yağ konusunda belirli bir noktaya gelindiğini belirten Parseker, kaçakçılıkla mücadelede kullanıcının ve dağıtıcının da denetlenmesi gerektiğini önemle vurguladı. Sektörün neredeyse iş yapılamaz hale geldiğini söyleyen Parseker, geleceği düşünmenin olanaksız olduğunu günü kurtarma çabasında olduklarını da sözlerine ekledi.

Parseker, geçtiğimiz hafta plan bütçe komisyonunda görüşülerek yapılan ulusal marker uygulamasındaki değişikliklere de dikkat çekti. Parseker, değişiklik sonucunda; ulusal marker’ı tutmayan pompaların mühürlenip, incelemeye gönderileceğini ve incelemenin kısa sürede sonuçlanacağını bildirdi.

Plan bütçe komisyonu çalışmalarını yakından izlediklerini vurgulayan Parseker, sektörü sıkıntıya sokacak maddelerin büyük ölçüde önüne geçildiğini ifade etti.

“5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu ihtiyacı karşılayamıyor”

TABGİS Genel Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, 2003’de yürürlüğe giren 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu ile çok yol kat edildiğini ancak üstünden 10 yıl geçtiği için mevcut kanunun artık sorunların çözümünde yeterli olmadığını dile getirdi. Kanun aşamasında çözüm bekleyen temel sorunlardan birinin ulusal marker uygulaması olduğuna değinen Zülfikar, son olarak gelinen nokta ile istasyon değil pompanın laboratuvar sonuçları gelinceye dek kapanacağının bilgisini verdi. Zülfikar, 2007’de başlayan ulusal marker uygulaması ile ilgili TÜBİTAK’tan başka 4 adet daha akredite laboratuarın hizmete girdiğini sözlerine ekledi.

Zülfikar, Sektördeki diğer sivil toplum örgütleriyle birlikte TABGİS’in de yoğun çalışmaları neticesinde madeni yağ müstahzarlarına verilen 10 numara yağ teşvikinin kaldırıldığını, bunun sektöre çok olumlu dönüşleri olacağını ifade etti.

TABGİS’in; Maliye Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na sundukları rapordan da bahseden Zülfikar, akaryakıt fiyatlarının etkili bir şekilde düşürülmesi için benzin, LPG ve motorin ürünlerinde vergi eşitlemesi esasına dayalı bir öneri modeli oluşturduklarını sözlerine ekledi. TABGİS Başkanı, üç ürünün ÖTV’sinin litrede 1,40 TL olması halinde devletin hiçbir vergi kaybı olmadan fiyat indirimlerinin gerçekleşmesinin mümkün olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun getirdiği yükümlülükler konusunda yapılması zorunlu olan işyeri risk değerlendirmesi ve uzman atamaları konusunda bayileri uyaran Ferruh Temel Zülfikar, sendika olarak hazırladıkları bir kontrol formu sayesinde üyelerine risk değerlendirmeleri konusunda destek sağladıkları söyledi. 

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası