Haberler


Araştırma
28 Ağustos 2009

İNGİLTERE’de yayımlanan ve uluslararası iş çevrelerinin yakından izlediği The Economist, OECD ülkeleri arasında euro olarak hesaplanan en büyük vergi yükünün Türkiye’de uygulandığına dikkat çekti.

The Economist, internet sayfasında yer verdiği “Benzinde en yüksek vergi oranı tahsil eden OECD hükümetleri” başlıklı haber ve grafikte, OECD ülkelerinde 1 Ocak 2009 itibariyle uygulanan benzin vergilerine dikkat çekildi. 16 OECD ülkesinin değerlendirildiği grafiğe göre, en yüksek vergi Türkiye’de tahsil ediliyor.

Türkiye’de litre başına vergi yükünün, 70 senti aştığı vurgulanan haberde şöyle denildi: “Arabanızın benzin deposunu doldurduğunuzda sadece petrol şirketleri yararlanmıyor. Birçok hükümet de, araç sürücülerinden benzin vergisi şeklinde önemli miktarda nakit alma yolunu sağlıyor. 1998 yılından beri en çok bu yükü Türk sürücüleri çekiyor. 1998'de Litre başına vergiler, yok denecek kadar azken 2009'da vergiler 70 Euro sentin üzerine çıktı.” Habere göre, 1 Ocak 2009 itibariyle en yüksek benzin vergilerinin ödendiği ülkeler arasında Hollanda, İngiltere, Almanya ve Norveç de bulunuyor. Vergi yükü, Hollanda’da 70 sent iken İngiltere, Almanya ve Norveç’te 60 senti iyice aşıyor. 1 Ocak 1998 tarihine göre, benzinden alınan vergi 10-15 sent artan ülkeler arasında Hollanda, İngiltere, Almanya, Norveç, Belçika ve Güney Kore bulunuyor. The Economist haberinde bazı ülkelerde vergi yükünde gözlenen değişikliklerin döviz kurlarındaki değişikliklerten kaynaklandığına da işaret edildi.

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası