Haberler


Danıştay Kararı
6 Ağustos 2014

Danıştay 13. Dairesi, Petrol Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin, “Ön araştırma ve soruşturma prosedürüne gerek olmayan haller”i düzenleyen 25. Madde ile “Denetim raporlarının soruşturma raporu gibi değerlendirilebileceği haller”i düzenleyen 26. Maddenin, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’na aykırı olduğuna karar verdi ve yürütmesini durdurdu.

Karar’da, kanunda idari para cezalarının, ancak ön araştırma ve soruşturma aşamasının tamamlanmasının ardından verilebileceğinin hükme bağlandığı ifade edildi. Davanın esastan görüşülmesine devam edilecek.

Yürütmesi durdurulan yönetmelik hükümleri şöyle:

“Ön araştırma ve soruşturma prosedürüne gerek olmayan haller"

Madde 25- (1) Petrol piyasasında faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişilerin ilgili mevzuat hükümlerine aykırı faaliyet ve işlemlerinden bu Yönetmelik’te düzenlenen ön araştırma ve soruşturma prosedürüne gerek olmayacak derecede açık olduğu Kurul tarafından belirlenenler için, Daire Başkanlığı vasıtasıyla ilgili gerçek veya tüzel kişiye on beş günden az olmamak üzere uygun bir süre verilerek yazılı savunması alınır. Daire Başkanı, ilgili gerçek veya tüzel kişinin yazılı savunmasını, kendi görüşüyle birlikte Başkanlığa sunar. Başkan, konuyu Kurul gündemine öncelikle alır.

(2) Kurul, yazılı savunma ve konuya ilişkin olarak inceleme ve değerlendirmesini yaparak Daire Başkanlığı görüşü ile bağlı olmaksızın kararını verir. İlgili mevzuat hükümlerine aykırılığın Kurul tarafından sabit görülmesi halinde, ilgili kanunlarda öngörülen ceza ve yaptırımların uygulanması kararlaştırılır. İdari para cezalarına ilişkin konular Kurul tarafından konunun Kurula tam ve eksiksiz olarak intikalinden itibaren en geç üç ay içinde karara bağlanır.

"Denetim raporlarının soruşturma raporu gibi değerlendirilebileceği haller"

Madde 26- (1) İkinci ve Üçüncü Bölümlerde yer alan hükümler çerçevesinde yapılan denetimler neticesinde düzenlenen denetim raporlarında tespit edilen ilgili mevzuat hükümlerine aykırılıkların Kurul tarafından, ayrıca bir soruşturma yapılmasına gerek olmayacak derecede açık ve yeterli görülmesi halinde; Bu Yönetmeliğin 25. maddesinde yer alan hükümler çerçevesinde işlem yapılır.”

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası