Haberler


EPDK, Dağıtıcıların Bayi Denetim Sistemine İlişkin Karar’da Değişiklik Yapıyor
24 Ocak 2013

EPDK, dağıtım şirketlerine yeni yükümlülükler getiren düzenlemeye ilişkin taslak yayınladı. 27/06/2007 tarihli ve 1240 sayılı Petrol Piyasasında Dağıtıcı Lisansı Sahiplerinin Bayi Denetim Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Kurul Kararında değişiklik yapılmasına ilişkin taslak, 11 Şubat’a kadar kamuoyu görüşlerine açık olacak.

Değişiklik taslağı uyarınca getirilen yeni düzenlemelerden bazıları ise şöyle:

Dağıtıcı lisansı sahipleri, otomasyon sistemi çerçevesinde bayilerini izledikleri sistemlerin kurum tarafından anlık olarak sorgulanmasına yönelik web hizmetlerini kesintisiz olarak kurumun erişimine sunması gerekiyor. Dağıtıcı lisansı sahiplerinin kurumca belirlenen haller dışında, elektronik verilerde düzeltme yapmaması gerekiyor.

Dağıtıcı lisansı sahipleri, akaryakıt istasyonlarında yapılan dolum ve satışları günlük olarak takip edebilecek. Akaryakıt istasyonuna yapılan dolumlar, dağıtıcı tarafından düzenlenen satış belgesi ile dolumun yapıldığı tarihten itibaren bir iş günü içerisinde eşleştirilmesi gerekiyor. Eşleştirme sonucunda kayıt dışı ikmal veya satış yapıldığının anlaşılması durumunda, bayiye akaryakıt ikmali durdurulacağı da taslak da yer alıyor.

Akaryakıt istasyonunda kayıt dışı akaryakıt satışı tespit edilirse

Taslakta akaryakıt istasyonunda kayıt dışı ikmal veya satış yapıldığı tespit edildiği takdirde dağıtıcı lisansı sahibi tarafından duruma ilişkin tutanak düzenlenerek bayiden söz konusu ürünün menşeine ilişkin bilgi, belge (fatura, sevk irsaliyesi vb) istenebileceği de yer alıyor. Bu bilgi, belge tespit tutanağı ve istasyon otomasyon sistemi verileri “Petrol Piyasası Bilgi Sistemi” aracılığıyla elektronik imza kullanılarak kuruma bildirilebilecek. Bildirimin ardından akaryakıt ikmaline başlanacağı da değişiklikler arasında yer alıyor.

Bayi tarafından dağıtıcı harici ikmal edilen ürüne ilişkin bilgi ve belgenin dağıtıcı lisansı sahibine sağlanmaması veya ibraz edilmemesi durumunda; dağıtıcı lisansı sahibi ilgili adli kolluğa veya Cumhuriyet Savcılığı’na başvurabilecek. Adli kolluk veya Cumhuriyet savcılığı tarafından gerekli işlemler yapıldıktan sonra akaryakıt ikmaline başlanacak.

Otomasyon sistemine düzenli kontrol

Dağıtıcı lisansı sahiplerinin akaryakıt istasyonunda kurulu bulunan otomasyon sistemlerinin çalışıp çalışmadığının yerinde kontrolünü 3 ayda bir düzenli olarak yapması gerekiyor. Yapılan değişiklikle, dağıtıcı şirketlerin kontrolleri sonucunda aykırılıklar bulunması halinde düzenledikleri belgeleri kuruma gönderme süreleri de 7 günden 3 iş gününe düşürülüyor. Ayrıca yeni düzenlemede otomasyon sisteminde 4 iş günü içinde arıza giderilemezse akaryakıt istasyonunda arıza giderilinceye kadar akaryakıt satışı yapılamayacağı da yer alıyor.

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası