Haberler


EPDK'dan Motorin Açıklaması
16 Mart 2010

EPDK, 2011 yılından bu yana yürürlükte olan tek tip motorinin AB standartlarında olduğu ve güvenle tüm araçlarda kullanılabileceği konusunda bilgilendirmede bulundu. EPDK'nın internet sitesinden yayımladığı basın bülteninin tam metni şöyle;
 
 
DUYURU
Bilindiği üzere Kurumumuz internet sitesinde yayımlanan bayi satış fiyatı bülteninde; “Kurşunsuz Benzin 95 Oktan”, “Katkılı Kurşunsuz Benzin 95 Oktan” ve “Motorin” fiyatlarının yanı sıra katkılama ile standart özellikteki ürüne göre özelliği iyileştirilen ürünlerin fiyatları da “Motorin (Diğer)” ve “Kurşunsuz Benzin 95 Oktan (Diğer)” adları altında yayımlanmaktadır.
 
Ülkemizde lisans sahiplerince piyasaya arz edilen akaryakıt türlerinin tamamının Kurumumuzca belirlenen teknik düzenlemeleri karşılayabilecek özellikleri haiz olması zorunlu olup, “Kurşunsuz Benzin 95 Oktan”, “Katkılı Kurşunsuz Benzin 95 Oktan” ve “Motorin” başlıkları altında satılan ürünler de bu çerçevede ilgili Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak piyasaya arz edilmekte, ürünlerin teknik düzenlemelere uygunluğu da Kurumumuzca denetlenmektedir. Bu kapsamda, teknik düzenlemelere uygun olarak piyasaya arz edilen bahse konu ürünler, araçlarda güvenle kullanılabilmektedir.
 
Bilindiği üzere 01/01/2011 tarihinden önce ülkemizde yüksek miktarda kükürt içeren “Kırsal Motorin” ve düşük miktarda kükürt içeren “Motorin” olmak üzere iki çeşit motorin piyasaya arz edilmekteydi. Kurumumuz tarafından yapılan düzenlemeler çerçevesinde 01/01/2011 tarihi itibariyle yüksek kükürtlü motorin türlerinin piyasaya arzı sonlandırılmış ve düşük kükürt içeren ve halk arasında “eurodiesel” olarak bilinen fakat resmi ismi “Motorin” olan tek tip motorin satışına geçilmiştir.
 
Bu kapsamda, “Motorin” resmi ismi ile teknik düzenlemelere uygun olarak piyasaya arz edilen ürünler, Avrupa Birliği standartlarına da uygun olup, araçlarda güvenle kullanabilecek ürünlerdir. Söz konusu ürünün kullanımında otomobil, otobüs, kamyon, tır, traktör vb. ayrımlar bulunmamaktadır.
 
Kamuoyuna önemle duyurulur.
© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası