Haberler


Giderinizi Karşılayacak Katma Değer Varsa Bu İşi Düzgün Yaparsınız
18 Mart 2021

TABGİS Genel Başkanı Ferruh Temel Zülfikar EPDK tarafından alınan tavan fiyat kararının olumsuz sonuçlarını Bloomberg HT kanalında Zeliha Saraç’ın sunduğu 30 Dakika programında aktardı.

Karar Haksızlıktır

TABGİS Başkanı, alınan kararı kesinlikle sektöre yapılmış bir haksızlık olarak değerlendirdiklerini, şu anda sektöre dağıtım payı olarak takdir edilen 70 kuruşun 2019 yılında alındığını, buna ilişkin fiyat raporlarının EPDK’nın kendi web sitelerinde yayımlandığını söyledi.

2019’dan bu yana asgari ücretin % 39,80, elektriğin % 29,16 ve doğalgazın  % 37,60 oranında arttığını belirten Zülfikar, bu süreçte enflasyonun % 23,5 arttığını ve o günkü dağıtım payının enflasyona göre hesaplandığında bugün 87 kuruşluk pay almaları gerektiğini söyledi.

Giderinizi Karşılayacak Katma Değer Varsa Bu İşi Düzgün Yaparsınız

7 gün 24 saat çalışan sektörün pandemi döneminde dahi çoğu işyeri kapalıyken açık kaldığını, ihtiyaçları karşılamak adına hafta sonları nöbet sistemiyle de olsa yine çalıştıklarını ve bu dönemin de etkisiyle giderlerin karşılanmasında büyük zorluklar çekildiğini belirten Ferruh Temel Zülfikar,  ucuzdan pahalısı olmaz diyerek, ucuz satılan mal kalitelidir diye bir şeyin olmadığını, eğer gideri karşılayacak bir katma değer yaratabiliyorsa bu işin düzgün yapılabileceğini sözlerine ekledi. Bunun en büyük ispatı olarak da SİLİCİ operasyonlarını gösteren Zülfikar, operasyonlardan sonra 21 tane dağıtım  şirketinin kapatıldığını vurgulayarak çok ucuza satışın yapıldığı yerde bir vergi kaçakçılığı olacağını, sektör olarak karşılamak zorunda oldukları standartlar olduğunu ve bunu koruyabilmek adına belli bir marjın altına düşemeyeceklerini söyledi.

70 Kuruşun Ne % 45’i Dağıtıcılara Ne de % 55’i Bayilere Yeter

Alınan karara göre tespit edilen 70 kuruşluk dağıtım payının % 55’ini bayinin, % 45’ini de dağıtım şirketinin alacağını kaydeden TABGİS Başkanı paylaşım oranıyla ilgili uygulamanın Eylül ayından bu yana yürürlükte olduğunu, düne kadar 86 kuruşluk payın da bu şekilde paylaşıldığını, ancak 70 kuruşluk payın ne 55’inin bayilere, ne de 45’inin dağıtıcılara yetmeyeceğini belirtti.  

1,54 TL’ye yapılacak İşi 86 Kuruşa Yapıyorduk

Akaryakıt fiyatlarının 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu doğrultusunda belirlendiğini söyleyen Zülfikar, buna göre sektörün İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya’nın ortalamasını alarak marjlarının belirlendiğini ancak buna rağmen şu anda motorinde 1,54 TL, benzinde 1,27 TL dağıtım marjı olması gerekirken toplam marjın 86 kuruş olduğunu ifade etti. Sektörün uzun zamandır fedakarlık yaptığını belirten TABGİS Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir yanlış anlaşılma oldu, biz kamuoyunun bizi yanlış anlamasını istemiyoruz. Biz hakikaten 70 kuruşlarla olacak bir işi 86 kuruşa satmıyoruz, böyle bir hizmet sunmuyoruz. Aksine 1,54 TL’ye olacak bir şeyi 86 kuruşa yaparak aslında şu anda ülkemizde hep birlikte verdiğimiz mücadeleye bizler de kendi sektörümüz olarak fevkalade katkıda bulunuyoruz.” dedi  

Kararı Yargıya Taşıyacağız

Ferruh Temel Zülfikar, daha önce 2009, 2014 ve 2015 yıllarında da uygulanan tavan fiyatla ilgili olarak en son açtıkları davanın daha sonuçlanmadığını, her ne kadar iki aylık bir süreçte de olumlu bir gelişme olamayacağını düşünseler bile bu kararın da yine TABGİS tarafından yargıya taşınarak dava açılacağını sözlerine ekledi.

Haberin videosuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz

https://www.youtube.com/watch?v=wCNi3AqSoOc&list=PLC_wY3J5Kpx4ocYBHsIkNi5VCmZ0wp8hp&index=1&t=11s

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası