Haberler


haber
31 Aralık 2009

Bankalararası Kart Merkezi A.Ş'nin banka kartlarına ilişkin ortak takas komisyonu belirlemesine yönelik süresiz muafiyet talebine Rekabet Kurumu'ndan red cevabı geldi...

Rekabet Kurumu tarafından alınan kararda, BKM’nin Yönetim Kurulu kararıyla ortak takas komisyonu belirlemesinin 4054 sayılı Kanun kapsamında bir teşebbüs birliği kararı olduğu ve Kanun’un 4. maddesinin Mal veya hizmetlerin alım ya da satım fiyatının, fiyatı oluşturan maliyet, kar gibi unsurlar ile her türlü alım yahut satım şartlarının tespit edilmesi” şeklindeki (a) bendine aykırılık oluşturduğu, ancak, kartlı ödeme sistemleri pazarının kendine özgü koşulları nedeniyle, birlikte takas komisyonu belirlenmesi uygulamasının Kanun’un 5. maddesinde yer alan dört koşulu sağladığı ve bu kapsamda muafiyetten yararlanabileceği belirtilerek bu süre 2014 yılına kadar belirlendi.

Ancak bu süre içinde, BKM yetkililerince bağımsız denetim prosedürlerinin, veri güvenilirliğini sağlayacak ve (ihraçcı bankaların not-on-us işlemlerdeki cirosu ile hesaplanan) pazarın en az %80’ine sahip bankaları kapsayarak bankalar arasında hesaplama standardizasyonu oluşturacak şekilde yeniden düzenlenmesi ve 3 ay içerisinde Rekabet Kurumu'na bildirilmesi gerekiyor.
 
Ayrıca, formüle sağlanan verilerin yeni bağımsız denetim prosedürleri çerçevesinde her yıl düzenli olarak bağımsız denetimden geçirilmesi ve söz konusu bağımsız denetim raporlarının da Rekabet Kurumu'na düzenli olarak gönderilmesi yükümlülüğü getirildi.
© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası