Haberler


haber
22 Şubat 2012

PETDER Akdeniz ülkelerinde iki yıllık dönemi kapsayan vergisiz pompa fiyatlarına ilişkin yaptığı araştırma ile Türkiye’deki benzin ve motorinin EPDK tarafından Akdeniz ülkesi kabul edilen Fransa, İspanya, İtalya ve Yunanistan’a oranla daha düşük olduğunu belirledi.

Yapılan araştırma ile Türkiye’de ki kurşunsuz benzinin 10 kuruş, motorinin ise 9 kuruş daha düşük olduğu sonucuna ulaşan PETDER Akdeniz ülkeleri ile Türkiye arasındaki bu fiyat farkının nedenlerinin rafineri fiyatlarından, döviz kurlarından, vergilerden ve ülkelere göre değişen dağıtım sektöründeki farklılıklardan dolayı olduğunu açıkladı.

Türkiye Uluslararası Fiyat Farkından En Az Etkilenen Ülke

İtalya İspanya Fransa ve Yunanistan’daki akaryakıt fiyatları baz alınarak yapılan araştırmada uluslararası petrol fiyatlarındaki değişimlerin Türkiye’de ki pompa fiyatlarına, Akdeniz ülkelerine oranla %8-13 oranında daha az yansıdığı belirlendi.

AB kurşunsuz benzin fiyatları baz alınarak yapılan incelemede Türkiye AB ortalamasına çok yakın seviyede yer alıyor. Akdeniz ülkelerinin tamamında yüksek fiyat seviyeleri ve Fransa ile İtalya’nın yılın son döneminde yaşadığı fiyat artışları dikkat çekiyor. Motorin de Türkiye, yıl ortalamasında 4. sırada bulunuyor. Akdeniz ülkeleri arasında ise İtalya vergisiz en yüksek pompa fiyatı ile en üst sırada yer alıyor

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası