Haberler


haber
27 Nisan 2012

 ICCI 2012 Fuarı kapsamında düzenlenen konferansın son gününde petrol piyasaları ele alındı. Petrol piyasalarının görüşüldüğü oturuma;  EPDK Petrol Piyasası Dairesi Başkanı Taner Mutlu,  TOBB Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi Başkanı Muammer Ekim,  PETDER Genel Sekreteri  Erol Metin konuşmacı olarak katıldı. Oturumda, otomasyon sisteminden biyo yakıt tebliğine, kayıt dışı faaliyetlerden, boru hattı akaryakıt taşımacılığına kadar sektörle ilgili pek çok önemli konuda görüşe yer veren konuşmacılar oturumun sonunda katılımcıların sorularını yanıtladılar.

 

2011’de Toplam İthalat 240,84 Milyar Dolar

2011 yılı ithalat verilerini açıklayan Muammer Ekim;  Türkiye’nin toplam ithalatının 240,84 milyar dolar olduğunu,  bunun % 10.8’ini net petrol giderlerinin oluşturduğunu söyledi.  Türkiye’nin benzinde en yüksek vergi uygulayan ülke konumunda olduğunu,  motorinde ise İngiltere ve İsveç’ten sonra yer aldığını hatırlatan Ekim, 2011 yılında toplam vergi geliri içindeki akaryakıt ve LPG sektöründen elde edilen vergilerin toplam vergi gelirlerinin %18’ini oluşturduğunu ifade etti.

Motorin Tüketiminde % 60 Artış

Muammer Ekim’den sonra sunum yapan EPDK Petrol Piyasası Dairesi Başkanı Taner Mutlu, 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu ile beraber şeffaf ve rekabetçi bir yapı oluşturulduğunu, piyasaya giriş engellerinin azaltıldığını, dağıtıcıların % 60 oranında rafineriden ürün alma zorunluluğunun kaldırıldığını söyledi.  Petrol piyasasının son durumunu önceki yıllarla kıyaslayan Mutlu, 2003 yılından bu yana bayilik lisansında % 7, dağıtıcı lisansında  % 138, motorin tüketiminde ise % 60 artış olduğunu aktardı.

Dağıtım Sektöründe Rekabet Artıyor

2009 yılından itibaren dağıtım sektöründe rekabetin arttığını ifade eden Mutlu; haksız rekabetin önlenmesi için Ulusal Marker uygulamasının başlatıldığını, EPDK’nın kamu kurumlarıyla protokol imzaladığını, AKİS (Akaryakıt Kalite İzleme) projesinin hayata geçirildiğini ve bu çalışmalarla beraber akaryakıt kalitesinin AB ile uyumlu hale getirildiğini söyledi.

Sektörel Büyüme Umut Verici

Taner Mutlu’nun ardından sunum yapan PETDER Genel Sekreteri Erol Metin ise,  petrol sektörüyle ilgili olumlu gelişmelerin yaşandığını,  2011 yılı yakıt tüketiminde % 4,4 oranında artış kaydedildiğini belirtti.  Sektörün gittikçe güçlendiğini ve yaşanan gelişmelerin umut verici olduğunu söyleyen Metin, 2012 yılının ilk çeyreğinde yaşanan fiyat artışlarından Türkiye’deki tüketicilerin Akdeniz ülkelerindeki tüketicilere göre daha az etkilendiğini ifade etti.

Sektör Ekonomik Büyümenin Gerisinde Kaldı

Konuşmasında, petrol sektörünün son iki yılda yaşanan ekonomik büyümenin gerisinde kaldığını söyleyen Erol Metin,  bu durumun 10 numara yağ sorunundan kaynaklandığını dile getirdi.  Erol Metin konuşmasının devamında;  2008 yılından itibaren 10 numara yağ sorunuyla beraber 5 milyar TL vergi kaybı yaşandığını ve yıllık 1,5 milyon tonu aşan sorunun sektörü olumsuz etkilediğini söyledi.

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası