Haberler


haber
24 Nisan 2013

EPDK, Akaryakıt harici petrol ürünlerinin ithalatında düzenleme yapacak. Düzenlemeye göre,  daha önce  ithali tamamen serbest olan akaryakıt harici petrol ürünleri Temmuz ayından itibaren çıkarılacak tebliğe göre belirli kriterlere dayalı olarak yapılabilecek. Söz konusu değişiklik bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

 
EPDK’dan Uygunluk Yazısı Alınacak
 
Bugün yayımlanan “Akaryakıt Haricinde Kalan Petrol Ürünlerinin Yurt İçi ve Yurt Dışı Kaynaklardan Teminine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ”ine göre,  akaryakıt haricinde kalan petrol ürünlerinin yurt içi ve yurt dışı kaynaklardan temin edilebilmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan uygunluk yazısı alınması gerekecek. Uygunluk yazısı alınması kaydıyla akaryakıt haricinde kalan petrol ürünlerinin, yurt içinden temini sanayiciler, yurt dışından ithali ise doğrudan sanayiciler ya da sanayiciler adına ithalatçılar tarafından yapılabilecek.
Ancak, sevkiyat başına net 150 kilogramı aşmayan akaryakıt harici petrol ürünü temininde uygunluk yazısı aranmayacak. Rafinerici ile işleme lisansı(petrokimya) sahibi kişilerden de bu ürünler için uygunluk yazısı istenmeyecek.  Madeni yağ lisansı sahibi kişiler ile lisansına madeni yağ faaliyeti ile iştigal edebileceği işlenmiş dağıtıcı lisansı sahibi kişiler açısından da uygunluk yazısı aranmayacak. Uygunluk yazısının geçerlilik süresi 31 Aralık mesai bitimine kadar olacak.
Üreticiler Satış Bildiriminde Bulunacak
Akaryakıt harici petrol ürünlerini yurt içinde üreten kişiler, bu ürünlere ilişkin olarak yaptıkları satışları, ayın 15'ine kadarki dönem için ay sonuna, ayın 15'inden sonuna kadarki dönem için takip eden ayın 15'ine kadar EPDK'ya bildirmekle yükümlü olacaklar. Tebliğ ile bu ürünleri ithalat edecek olanların sermaye şirketi olması gerekecek. İthalatçılar, sanayiciler adına ithal ettikleri ürünleri başkalarına veremeyecekler.
 
Düzenleme Kaçak ve Hileli Akaryakıtı Önlemek Adına Önemli
 
Yapılan düzenlemeyi değerlendiren TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar “Tebliğin eklerinde bulunan akaryakıt dışı ürünlerin hepsi yıllardır özellikle hileli akaryakıta ham madde olmuş ürünlerdir. Bu bakımdan ele alacak olursak yapılan düzenleme bu ürünlerin ithalatı ile satışını denetim altında tutacak bir temele dayanıyor. Düzenlemeden sonraki tablonun ise her zaman olduğundan çok daha iyi kritik edilmesi gerekiyor. Çünkü elde edilecek sonuçlar kaçak ve hileli akaryakıtın bertaraf edilmesi için sektöre yol haritası olacaktır” dedi.  
© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası