Haberler


haber
9 Ekim 2013

EPDK tarafından 2011 yılında değiştirilen petrol piyasası lisans yönetmeliğine göre dağıtım şirketlerinin kendileri adına işletebilecekleri istasyon sayısına getirilen kısıtlama kaldırılmıştı. Dağıtım şirketlerine tanınan kendi pazar paylarının % 15’i oranına kadar istasyon işletebilme haklarının yönetmelikte yapılan değişiklikle “Sınırsız” hale dönüştürülmesine TABGİS bayilerin haksız rekabete maruz kalmaları nedeniyle karşı çıkmış ve dava açmıştı.

Lisans yönetmeliğinin 34’üncü ve 44’üncü maddelerinde yapılan değişiklikle dağıtıcı lisansı sahipleriyle ilgili, ''kendi mülkiyetindeki ve işletmesindeki akaryakıt istasyonları'' ifadesi, ''kendi ticari unvanı altında aldığı istasyonlu kategorili bayilik lisansları'' şeklinde düzenlenmişti. Bayilerin her birinin dağıtım şirketinden farklı bir şirket olması halinde, bu şirketlerin ana hissedarı dağıtım şirketi dahi olsa yüzde 15 pazar payı sınırına bakılmayacaktı.

Ancak, Danıştay’da görülen davada TABGİS’in itirazı kabul edilerek yönetmeliğin uygulanmasına devam edilmesi halinde, akaryakıt sektöründe bayilik sistemi ve rekabet yönünden telafisi güç ve imkansız zararlar ortaya çıkabileceği gerekçesiyle yönetmeliğin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası