Haberler


haber
18 Mart 2014

İthal edilen petrol ürünlerinden alınan ÖTV teminatı işlemlerinde Maliye Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeler Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, petrol ve petrol ürünlerini içeren (I) sayılı ÖTV listesi kapsamındaki malları ithal edenler,  gümrük beyannamesi kapsamında bu mallar için yürürlükte olan ÖTV tutarı kadar münferit teminat verecekler.

Alınan Teminatın Çözümü İşlemleri

İthal edilen malların ÖTV Kanunu'nun 8/2’nci maddesi uyarınca ihraç kaydıyla tecil-terkin uygulaması kapsamındaki teslimlerinde, tecil edilen verginin terkin edilmesi üzerine, vergi dairesince elektronik ortamda oluşturulan bilgi formu ilgili gümrük idaresine gönderilecek ve gümrük idaresince bu form uyarınca teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecek.

Gönderilen beyan muhteviyat eksikliği bulunmaması halinde söz konusu bilgiler, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ÖTV’siz Yakıt Bilgi Sistemindeki (ÖTVBS) bilgiler ile karşılaştırılmak suretiyle teyit edilecek. Dağıtıcılar tarafından vergi dairesine gönderilen bilgiler ile ÖTVBS’de yer alan bilgilerin farklı olması halinde, Tebliğ tarihinden itibaren otuz günlük süre verilmek suretiyle dağıtıcılardan yazılı izahat istenecek. Bu süre içerisinde izahat verilmemesi ya da verilen izahatın vergi dairesince uygun bulunmaması halinde, teminat çözümü talepleri vergi incelemesine sevk edilerek inceleme sonucuna göre işlem yapılacak.

Tekne Takip Modülü Kurulması Zorunluluğu Getirildi

Yapılan düzenlemeye göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, çalışma usul ve esaslarını kendisinin belirleyeceği ve ÖTVBS’nin bir alt bileşeni, tamamlayıcısı niteliğinde olan ve GPS, GSM tabanlı çalışacak tekne takip (ÖTVBSTTM) modülü kurup işletecek. Modül kapsamında Kararname uyarınca deniz yakıtı alan araçlar tekne takip cihazı ile donatılacak. Modül yoluyla elde edilen veriler; kontrol ve denetim, yakıt alım defterinin bloke edilmesi veya blokenin kaldırılması, yakıt alım defterinin düzenlenmesi, yakıt limitlerinin değerlendirilmesi ve benzeri amaçlarla ÖTVBS ile de kullanılacak.

Aerosolde de Düzenleme Yapıldı

Ayrıca üreticiler tarafından kararname kapsamında ithal edilen LPG’nin, vergiye tabi olan veya olmayan aerosol üretiminde kullanıldığının, aerosol üretim tasdik raporu ile bilgi formunun elektronik ortamda oluşturulurak gümrük idaresine gönderileceği, formda çözülecek teminat tutarının ithal edilen maldan aerosol üretiminde kullanılan miktarın yazılacağı ve gümrük idaresi tarafından teminatın çözüm işleminin gerçekleştirileceği de yer alıyor. 

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası