Haberler


haber
22 Nisan 2014

Maliye Bakanlığı’nın ÖTV Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Bazı kimyasal maddeler ile mineral ve sıvı yağlar ÖTV tevfikatı kapsamına alındı.

Yayımlanan tebliğ ile "Oksidasyonu durdurucu maddeler, peptizan katkılar, akışkanlığı düzenleyici maddeler, aşınmayı önleyici katkılar ve mineral yağlar (benzin dahil) diğer sıvı yağlar için diğer müstahzar katkılar"ın dışındaki malların teslimlerinde imalatçılar tarafından tevkifat uygulaması kapsamında işlem yapılmayacağı hükme bağlandı.

Tebliğ kapsamında teslim alınan mallar üzerinden hesaplanan ÖTV'nin tamamı, vergi sorumluları tarafından tevkifata tabi tutulacak. Tevkifata tabi tutulan ÖTV tutarı, vergi sorumlularınca teslimin gerçekleştiği vergilendirme dönemine ilişkin olarak KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine elektronik ortamda verilecek ÖTV beyannamesi ile ödenecek.

Alıcı imalatçılar tarafından verilmesi gereken söz konusu beyanname, sadece tevkifata tabi alımların olduğu vergilendirme döneminde verilecek.

Uygulama kapsamındaki teslimlere ait fatura veya benzeri belgeler, izleyen ÖTV vergilendirme dönemi içinde düzenlenmiş olsa dahi sorumlu sıfatıyla beyan, teslimin gerçekleştiği vergilendirme döneminin beyan süresi içerisinde yapılacak.

Söz konusu uygulama kapsamındaki teslimlere ait fatura veya benzeri belgeler, izleyen ÖTV vergilendirme dönemi içinde düzenlenmiş olsa dahi sorumlu sıfatıyla beyan, teslimin gerçekleştiği vergilendirme döneminin beyan süresi içerisinde yapılacak.

Tevkifata Tabi Tutulan ÖTV’nin İndirimi

Tevkifata tabi tutulan ÖTV’nin beyanına ilişkin ÖTV beyannamesinde, beyan edilen ÖTV’den herhangi bir surette indirim yapılması mümkün olmayacak. Ancak tevkifat uygulaması kapsamında satın alınan malların ÖTV Kanunu’na ekli (I) sayılı listede yer alan başka bir malın imalinde kullanılmış olması halinde, vergi sorumlularınca beyan edilip ödenen ÖTV tutarının, yalnızca üretilen malın tesliminin yapıldığı vergilendirme döneminde, bu teslimlere ilişkin beyanı da içeren (1) numaralı ÖTV beyannamesinde indirimi mümkün olacak.

Söz konusu uygulama kapsamında tevkif edilerek ödenen ÖTV tutarı, (1) numaralı ÖTV beyannamesinin “İstisnalar ve İndirimler” bölümünün “İndirimler (Aynı Listedeki Malın İmalatta Kullanılması)” kısmında beyan edilmek suretiyle indirilebilecek. Bu şekilde indirim konusu yapılabilecek azami ÖTV tutarı, tevkifat uygulaması kapsamında satın alınan malların girdi olarak kullanılması suretiyle üretilen malın teslimine ilişkin hesaplanan ÖTV tutarını geçemeyecek.

İndirim konusu yapılamayan tutar ise tevkifatı yapan alıcı imalatçılar açısından ilgili mevzuat çerçevesinde gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınacak. Tevkifata tabi tutulan ancak beyan edilmeyen veya beyan edilmesine rağmen ödenmeyen ÖTV indirim konusu yapılamayacak. Ayrıca tevkifat uygulaması kapsamında olmayan mallar için alıcı imalatçılar tarafından tevkifat uygulanmak suretiyle beyan edilerek ödenen ÖTV’nin de indirim konusu yapılmayacak.

Tevkifat Uygulamasında Belge Düzeni

Tevkifata tabi teslimler dolayışıla satıcı ÖTV mükellefleri tarafından düzenlenecek belgelerde; ÖTV Kanunu’nun 15. Maddesi uyarınca “Teslim miktarı, teslim bedeli, hesaplanan ÖTV, alıcı imalatçı tarafından tevkif edilecek ÖTV, KDV matrahı, hesaplanan KDV, tevkifat dahil toplam tutar ve tevkifat hariç toplam tutar” ayrıca gösterilecek. Bu belgelere, tevkifat toplam tutar rakam ve yazı ile yazılacak.

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası