Haberler


haber
27 Ekim 2014

Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan Maliye Bakanlığı’nın 36 seri numaralı Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği'ne göre, imalatçılar tarafından aerosol üretiminde kullanılan LPG için ÖTV alınmayacak. 17 Ekim’de Bakanlar Kurulu kararnamesinde düzenlenen indirimli vergi uygulamasından kaynaklanan vergi farklılaştırması aerosol üreticilerine iade edilecek.

Bu tebliğin yayımı tarihinden itibaren kararname kapsamında aerosol üretiminde kullanılmaya uygun standardize edilmiş LPG, yalnızca “LPG Satın Alma İzin Belgesi”ni haiz üreticiler tarafından satın alınabilecek veya ithal edilebilecek.

LPG için Ödenen ÖTV Tutarının İadesi Talep Edilebilecek

Uygulama kapsamındaki ÖTV iadesini, sadece aerosol üreticileri talep edebilecek. Kararname kapsamında satın alınan LPG'nin satın alma tarihini, ithal edilen LPG'nin ithal tarihini takip eden aybaşından itibaren 12 ay içinde aerosol üreticilerince imalatta kullanılması gerekiyor.

İade Uygulaması

Mahsuben iade, mükellefin kendisinin, ortaklık payı ile orantılı olmak üzere adi, kollektif ve komandit şirketlerde ortakların ithalat sırasında uygulananlar dahil, vergi borçları ve ferileri ile SGK olan borçları için yapılabilecek.

Mahsup Dilekçesi

İade talebi, internet vergi dairesi üzerinden mükellefin KDV yönünden bağlı olduğu vergi dairesine verilecek bir standart iade talep dilekçesi ile elektronik ortamda yapılacak.

Usul Dışında Kullananlara Ceza Kesilecek

Kararname kapsamında teslim edilen LPG, tebliğde tanımlanan aerosol üretimi dışında kullanılamayacak, satılamayacak veya devredilemeyecek.

Tebliğde açıklanan usul ve esaslara uymayan üreticiler veya dağıtıcılar hakkında Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca özel usulsüzlük cezası uygulanacak. 

 
© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası