Haberler


haber
5 Aralık 2014

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 2 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yapılan değişikliğe göre, petrol ve LPG’nin akaryakıt antreposu veya tanklara alınması ile buralardan çıkışında kullanılan ana giriş ve çıkış boru hatlarına sayaç sistemi ile kamera sistemi kurulması zorunluluğu getirildi. Söz konusu düzenlemeler 15 Şubat 2015 tarihine kadar yapılacak olup uyanların antrepo açma ve izinleri iptal edilecek.

Antrepolara Kurulacak Sayaç ve Kamera Sistemlerinin Teknik Kriterleri

Eşyanın antrepo içinde kolaylıkla ve emniyetle nakli, istifi, tartılması, ölçülmesi gibi hizmetlerin yapılmasına ve taşıtlara yükletilmesine ve bunlardan boşaltılmasına yarayan gerekli teknik donanım, alet ve cihazlarla donatılmış olması ve gerekli aydınlatma düzenine sahip bulunması,

Akaryakıt antrepo tanklarından gemilere, gemilerden de akaryakıt antrepo tanklarına tahliyesi için iskele veya platforma bağlı boru hattının olması,

Yurtdışına transit edilecek eşyanın depolandığı akaryakıt antrepo tanklarının tesisteki diğer akaryakıt tanklarıyla bağlantısının bulunmaması gerekiyor.

Sayaçla Ölçüm Yapılacak

Tanklara konulan sıvıların ölçümleri uygun cihazlarla yapılacak. Ancak, dökme olarak gelen, ham petrol ile yurtdışına transit edilecek eşyanın akaryakıt antreposu tanklarına alınmasından önce ve tanklardan çıkışında sayaçlar ile ölçüm yapılacak.

Tankta bulunan serbest dolaşıma girmiş eşyanın, gümrük işlemlerinin bitirilmesini müteakip derhal çekimine başlanacak ve çıkarılacak miktara bağlı olarak bu işlem ham petrol için 15 gün, diğer ürünler için ise 60 gün içinde tamamlanacak. Bu süreler içerisinde serbest dolaşıma girmiş eşyanın antrepodan çekilememesi halinde bu süreleri otuz güne kadar uzatmaya gümrük müdürlükleri yetkili olacak.

Dökme olarak gelen, ham petrol ile yurtdışına transit edilecek eşyanın miktarının tespitinde eşyanın akaryakıt antreposu tanklarına alınmasından önce sayaç ile yapılan ölçümler dikkate alınacak.

Sayaç Sistemine Geçiş Süreci

Sayaç sistemi kurulum işlemlerine başlanmış ve süresi içerisinde başvurulmuş olması halinde, bu süre, Bakanlık tarafından uzatılabilecek. Bu süreler içerisinde sayaç sisteminin kurulmaması halinde antrepo açma ve işletme izinleri iptal edilecek. 

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası