Haberler


haber
20 Kasım 2015

Seçimlerin ardından gündeme gelen asgari ücret artışıyla ilgili hem iş dünyasından hem de sektörel sivil toplum örgütlerinden görüşler peş peşe geliyor. Yapılan açıklamalara göre aslında işverenler de asgari ücretin arttırılmasını istiyorlar. Ancak yapılacak artıştan kaynaklı maliyet yükü de endişe veriyor.

 

TABGİS Genel Başkanı Ferruh Temel Zülfikar konuyla ilgili bir açıklama yaparak SGK işveren payından daha fazla indirim yapılmasını istedi. Zülfikar “Her geçen gün maliyetlerin yükseldiği ve kârların düştüğü akaryakıt sektörü sermaye gereksiniminin karşılanamadığı bir döneme girdi. Sektör bu yıla kadar kurumlar vergisinde ilk sıralarda yer alıyordu. Ancak ilk defa bu yıl ilk yüz içine bile giremedi. Buna rağmen  en büyük gururumuz istihdamın artış gösteriyor olması. İstihdamın refahı için asgari ücret artışını olumlu buluyoruz. Ancak işveren üzerindeki maliyetin göz ardı edilmemesi gerekir.  

Akaryakıt sektöründe bu yıl anlaşmalar yenilendi ve ortaya çıkan tablo hiç iç açıcı değil. Bayiler istasyonlarını kendileri işletmekte zorlandıkları için ya dağıtıcıya devrediyorlar, ya da kapatıyorlar. Bu çerçevede piyasanın böyle bir maliyetin yükünü kaldırmakta çok zorlanacağını düşünüyoruz. İşçimiz daha çok kazansın ama tüm maliyet işverene yüklenmesin. İşverenin SGK payından öngörülenden daha fazla oranda indirim sağlanması gerekli.  Aksi halde işten çıkarma, kayıt dışı istihdamda artış gibi olumsuz geri dönüşlerin de yaşanması söz konusu olacaktır. Tüm bu bileşenleri gözetecek bir formül bulunmasını bekliyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

 
© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası