Haberler


haber
25 Aralık 2015

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetinin başlama tarihleri, 2014 yılı satışları veya gayrisafi iş hasılatı dikkate alınarak yeniden belirlendi. İlk uygulama 1 Nisan 2016’da başlayacak.

Maliye Bakanlığı’nın Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre 2014 yılı satışları veya gayrisafi iş hasılatı, 1 milyon lirayı aşan mükellefler için 1 Nisan 2016 tarihinden, 1 milyon liradan 500 bin liraya kadar olan mükellefler için 1 Temmuz 2016, 500 bin lira ile 150 bin lira arasında olan mükellefler için 1 Ekim 2016 tarihinden, 150 bin liradan az olan mükellefler için de 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti başlayacak.

Dileyen mükellefler, bu tarihlerden önce de Maliye Bakanlığı’nca onaylanmış cihazları kullanabilecek.

“Bilgisayar Bağlantılı Ödeme Kaydedici Cihazları” kullanan mükellefler için yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetinin başlama tarihi bu tür cihazların, aynı veya şube şeklindeki işyerlerinde çok sayıda kullanılıyor olmaları, birbirleri ile olduğu kadar değişik çevre birimleri ile de entegre olacak şekilde kullanılmaları, farklı teknik özelliklere sahip olmaları gibi nedenlerle ve bu cihazların kullanıldığı işyerlerinin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz sistemine en uygun şekilde entegrasyonunu sağlamak amacıyla, yıllık satış ve gayri safi iş hasılatı tutarlarına bağlı olmaksızın 1 Ocak 2017 olarak belirlendi.

Mükellefler, mevcut ödeme kaydedici cihazlarını belirtilen tarihleri geçmemek üzere hafızaları doluncaya kadar kullanabilecek. Mali hafızaları dolan cihazlara yeni mali hafıza takılmayacak ve hurdaya ayrılacak.

İşe Yeni Başlayanlar için Cihaz Kullanım Tarihleri

2015 yılı içinde işe başlayan mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanım mecburiyeti 1Ocak 2017 tarihinde başlayacak. 1 Ocak 2016 tarihinden sonra işe başlayacak mükelleflerin cihaz kullanma mecburiyeti ise işe başlama tarihinden itibaren 30 gün (kalkınmada öncelikli yörelerde 60 gün) içinde başlayacak.

Akaryakıt Pompalarına Bağlanan Cihazlar

Akaryakıt pompalarına bağlanan ödeme kaydedici cihazları kullanmak zorunda olan mükelleflerin Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları kullanma mecburiyeti, Gelir İdaresi Başkanlığınca konuya ilişkin hazırlanacak teknik kılavuz ve mesajlaşma protokolü dokümanlarının hazırlanarak ilan edilmesi ve zorunluluk başlangıç tarihlerinin Bakanlıkça belirlenmesiyle başlayacak.  

 
© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası