Haberler


haber
14 Nisan 2016

ABGİS, 7 Nisan Perşembe günü Conrad Otel’de Akaryakıt Bayileri Toplantısı düzenledi. Sektördeki önemli konuların masaya yatırıldığı toplantıya İstanbul ve çevre illerden çok sayıda bayi katıldı.

Toplantıda sektörün durumu, sorunları ve çözüm önerilerine yönelik bir sunum yapan TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, dağıtıcı ve bayi kârlarının belirlenmesine yönelik yapılan düzenlemeler ve kamuoyu algısı, yapısal formda meydana gelen değişiklikler, piyasadan çekilmeler ve iflaslar, petrol fiyatlarının etkisiyle uluslararası düzeyde oluşan buhran ve bunun Türkiye’ye yansımaları gibi sektördeki önemli konulara değindi.

“Dağıtım Şirketi Açmak için Bayi Teşkilatı Zorunluluğu 50 Olmalı”

Sektörün her geçen gün kan kaybettiğini ifade eden Zülfikar, hem dağıtıcı hem de bayi sayısının çok fazla olduğuna değindi.

Dağıtım şirketlerinin lisans kriterlerinin arttırılması gerektiğine dikkat çeken Zülfikar, dağıtıcıların kendileri adına işletecekleri istasyon sayısının kendi pazar paylarının    % 15’ini aşmamasının önemli bir kriter olduğunu, ancak dağıtım şirketlerine en az 5 bayiden oluşan bayi teşkilatı kurma zorunluluğunun ise yeterli olmadığını, en az 50 bayiye yükseltilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Dağıtıcı lisansı sayısının 90’a ulaştığını ifade eden Zülfikar, bunlardan 58 ana dağıtım şirketinin bayi sayısının 50’nin altında olduğunu kaydetti.

“Kaçak Akaryakıtla Ciddi Bir Mücadele Var”

Kaçak akaryakıt ile mücadelede önemli bir aşama kaydedildiğini belirten Zülfikar, 2010 yılında 26 milyon TL’lik kaçak akaryakıt yakalanırken 2015 yılında bu rakamın 824 milyon TL’ye yükseldiğini ifade etti. Zülfikar, mücadelenin bu kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

TABGİS’in yaptığı çalışmaları ve önümüzdeki dönemde gündeme gelebilecek konular hakkında da bilgilendirmede bulunan Zülfikar, sektörle ilgili her konunun takipçisi olduklarını, yapılacak her düzenleme için TABGİS olarak görüş bildirdiklerini belirtti.

Toplantının sonunda bayilerden gelen soruları TABGİS Başkan Vekilleri Hasan Sevilir ve Murat Bilgin ile TABGİS Hukuk Danışmanı Aykut Aydoğan ve Genel Sekreter Tuluğ İlem Yeşilbağ cevaplandırdı. 

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası