Haberler


Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen toplantıda TABGİS vergi teşviki talebinde bulundu
17 Şubat 2020

15 Şubat 2020 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Bakan Yardımcıları Dr. Nureddin Nebati ve Osman Dinçbaş Başkanlığı’nda akaryakıt sektörüyle ilgili bir toplantı düzenlendi. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nda gerçekleştirilen ve sektörel sivil toplum örgütleriyle Maliye Bakanlığı yetkililerinin bir araya geldiği toplantıya TABGİS adına Genel Başkan Ferruh Temel Zülfikar, Başkan Vekili Murat Bilgin ve  Genel Sekreter Tuluğ İlem Yeşilbağ katıldılar.

Yapılan görüşmelerde, TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar tarafından “Akaryakıt Sektörüne İlişkin Sorunlar, Çözüm ve Öneriler” başlıklı bir rapor sunularak,  sektörün özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığı nezdinde ele alınması gereken sorunları ve çözüm önerileri üzerine görüş bildirildi.  

TABGİS Başkanı, dağıtıcı kriterlerinin ve dağıtıcılar arası ticaretin denetlenmesinin önemine dikkat çekerek özellikle sürekli indirimli yapılan satışların 7 gün 24 saat denetlenmesi gerektiğini söyledi. Akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV’nin ürünlerin birbirleri arasında dengelenmesi suretiyle yapılacak bir düzenleme önerisini yıllardır dile getirdiklerini belirten Zülfikar, bu düzenlemenin yapılması halinde hem dışarıya ödenen döviz miktarının azalacağını hem de ürün fiyatlarının düşeceğini sözlerine ekledi.

Piyasada, kaçakçılığın bertaraf edilmesi için LPG piyasası da dahil olmak üzere otomasyon sisteminin uygulanması gerektiğini belirten Zülfikar, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla ilgili olarak da vergi indirimi suretiyle teşvik talepleri bulunduğunu söyledi.

TABGİS tarafından ayrıca, LPG otogaz ile dökme gaz arasındaki KDV’nin eşitlenmesinin vergi suiistimalini ortadan kaldıracağı ve düzenlemenin bu yönde yapılmasının daha uygun olacağı, ulusal marker enjeksiyonunun kamu gözetiminde yapılması gerektiği, yazarkasa ve otomasyon sistemlerinin manipüle edilmesinin önlenmesi için tedarikçi firmaların akreditasyonu konusunda Maliye Bakanlığı tarafından atılan adımların son derece olumlu bulunduğu, ancak sektörün hazineye sağladığı katkının önemi gereği Kamu Kurumlarının birbirleri arasında daha çok entegrasyon sağlanması gerektiği de vurgulandı. TABGİS’in sunduğu raporda aşağıdaki konu başlıkları yer aldı;

 

Denetim Alanına Yönelik Görüş ve Öneriler:

  • Etkin denetimin ve özel denetim ekiplerinin arttırılması,
  • Lisans kriterlerinin takibi ile dağıtıcılar arası ticaretin kısıtlanması ve denetimi,
  •  Akaryakıt harici ürünlerin hammadde olarak kullanımı ve denetlenmesi,
  • Tüketici mükelleflerin yerinde denetlenmesi,
  • Sürekli indirimli olarak yapılan akaryakıt satışlarının denetlenmesi,
  • Vergi teşviki sağlanan ürünlerin amacı doğrultusunda kullanımının denetlenmesi.

Mevzuat Alanında Alınacak Tedbirlere Yönelik Öneriler:

  • Otomasyon sistemi ile yazarkasa satışı ve satış sonrası hizmet verenlerin akredite edilerek yasal sorumluluklarının belirlenmesi,
  • Akaryakıt satışlarında belgelendirmenin düzenlenmesi ve yeni nesil ÖKC’LER için sektörel teşvik sağlanması,
  • Akaryakıt ürünlerinin vergilendirme sisteminin düzenlenmesi,
  • Kaçak akaryakıt tanımı ile kaçakçılık kriterlerinin düzenlenmesi,
  • Deniz yoluyla gelen akaryakıtın antrepolara girişinin düzenlenmesi.

 

 

 

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası