Haberler


Kısmi Erteleme
29 Aralık 2017

Ulaştırma Bakanlığı Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü’nce Bölge Müdürlük’lerine bir yazı gönderilerek, toptan satış ve/veya taşımacılık faaliyetinde bulunmayan TMGD Tebliği’nin Geçici 2. Maddesi kapsamında olan ve sadece perakende satış yapan istasyonlardan düzenlemenin kriterlerini sağlayanlara 31/12/2018 tarihine kadar erteleme yapıldığı bildirildi.

Yapılan düzenlemeye göre bayiler, istasyonda bulunan bilumum akaryakıt çeşitlerinden toplam olarak günlük 4.000 litreden az satış yaptığını 6 ayda bir Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Kuruluşundan  (TMGDK) alacakları ve aylara göre satış miktarını da gösteren bir raporu ilgili Bölge Müdürlüklerine ibraz edecekler. Bununla birlikte, yine TMGDK’dan istasyonun yerleşim alanları dışında bulunduğuna veya 300 mt. yakınında okul, hastane, AVM vb. sosyal yapılar bulunmadığına dair bir kereye mahsus olmak üzere alınacak rapor 31/1/2018 tarihine kadar Bölge Müdürlüklerine ibraz edilmek zorunda.

Muafiyetten yararlanılması için her iki koşulunda aynı anda sağlanması gerekiyor. Günlük 4.000 litre muafiyet limitinin daha yüksek tutulması gerektiğini belirten TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Öncelikle bizim TABGİS olarak bu konudaki önerimiz perakende satış yapan akaryakıt ve LPG istasyonlarından bir önceki yıla ait toplam benzin, motorin ve LPG satışlarının 3.650 m3 ve altı olanların muaf tutulmaları yönündeydi ki bu limitte aslında bizim bayilerin başa baş noktası olarak hesap ettiğimiz günlük ortalama 10.000 litreye tekabül ediyor.  Ancak, idare böyle takdir etti.

Bayilerden günlük satışlarının 4000 litrenin altında olup olmadığını 6 ayda bir Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşu’ndan alınacak raporla ibraz etmeleri isteniyor. TABGİS adına belirtmeliyim ki, biz piyasada sorumlu müdür, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı gibi hali hazırda devam eden uygulamalar bulunması nedeniyle üzerimizdeki maliyet yükünün artmaması için yıllık 3650 m3 sınırında bir öneride bulunmuştuk. Ancak, yapılan satışın ibrazının yine TMGDK’dan geçmesi söz konusu. Bu raporlamanın da bir maliyeti olacaktır diye düşünüyorum. Ayrıca, satış verilerinin bu firmalara açılması gerekiyorsa bayinin ticari bilgilerini korumak için bir gizlilik anlaşması yapması gerekecektir. Kanaatimizce satış verilerini iş sahibinin doğrudan kendisinin Bölge Müdürlüklerine ibraz etmesi daha uygun olabilirdi.

Bir başka önemli konu ise istasyonun yerleşim alanları dışında bulunduğu veya 300 m yakınında okul, hastane, AVM vb. sosyal yapılar bulunmadığına dair bir kereye mahsus olmak üzere yine TMGDK’dan rapor alınmasıdır. İstasyonlar zaten zorunlu olan standartlarla belirlenmiş asgari emniyet  mesafeleri gözetilerek kurulduğundan bu kriterin bulunmasına gerek olmadığını düşünüyoruz.” 

 
© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası