Haberler


Komisyon Oranına Üst Sınır Getirildi
16 Ekim 2019

TCMB tarafından bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan “Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kâr ve Zarara Katılma Oranları ile Kredi İşlemlerinde Faiz Dışında Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğ” de yapılan değişiklik ile daha önce bankalar tarafından serbestçe belirlenen üye iş yerine uygulanacak komisyon oranına sınır getirildi. Buna göre, mal ve hizmet alımlarında, işlem tutarlarının üye işyerlerinin serbest kullanımlarına ertesi gün aktarılması halinde üye işyerine uygulanacak komisyon oranı yüzde 1,60’ı geçemeyecek.

İşlem tutarının üye işyerinin serbest kullanımına ertesi gün aktarılmaması halinde, söz konusu azami komisyon oranları, aylık yüzde 1,60’lık oran ve işlem tarihinin ertesi günü ile işlem tutarının üye işyerinin serbest kullanımına geçmesi arasında kalan gün sayısı dikkate alınarak düşürülecek.

 

Tebliğ, 1 Kasım 2019’da Yürürlüğe Girecek

1 Kasım’da yürürlüğe girecek Tebliğ için TABGİS Genel Başkanı Ferruh Temel Zülfikar “Akaryakıt bayilerinin en fazla giderlerinden birisi kredi kartıyla yapılan satışlar nedeniyle oluşan komisyon giderleriydi. Merkez Bankası böyle bir tebliğ düzenlemesi ile kanayan yaramıza merhem oldu. Sendikamız yıllardır bu konu üzerinde ilgili tüm Kurumlar nezdinde girişimlerde bulunuyordu. TABGİS geçmişte takas komisyon oranlarını belirleyen formülün değiştirilmesiyle neticelenen önemli sonuçlar da elde etmiş bir kurumdur. Bu sorunun sektördeki ağırlığı hafifleteceğini düşünüyoruz. Bu sebeple Merkez Bankası’na sektörümüz adına çok teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

 

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası