Haberler


LPG'li Araçlar Kapalı Otoparklara Girebilecek
4 Kasım 2020

LPG’li araçların kapalı otoparklara girebilmeleri için beklenen düzenleme bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikle mevzuata uygun LPG’li araçlar, TS 9881 “Araç Park Yerleri için Kurallar” standardında yer alan kural ve şartları sağlayan, TSE’den hizmet yeterlik belgesi ile mahallin itfaiye teşkilatının uygun görüşünü alan ticari faaliyet amaçlı kapalı otoparklara girebilecek.

Kapalı Otoparkların Sağlaması Gereken Kriterler

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı vermeye yetkili idareler, otoparkların kayıtlarını tutarak yıllık denetimleri yapacak veya yaptıracaklar. LPG’li araçların alınacağı otoparkların araç giriş kısmına TS 9881’e uygun olduğuna dair tabela asılacak ve birinci bodrum katlardan daha aşağıda konumlandırılamayacak. Ayrıca, araç giriş ve çıkışları da diğer araçlardan ayrı olarak düzenlenecek.

Bu otoparklarda, havalandırma ve elektrik tesisatı kıvılcım güvenlikli olarak düzenlenecek ve havalandırma sistemi yer seviyesinde biriken LPG gazını algılama cihazına bağlı otomatik çalışacak özellikte ve gazı süpürecek kapasitede olacak.

LPG’li araçların alınacağı otoparkların zemininde, uygun eğimde dere oluşturularak su drenajı sağlanarak bu bölümlerde ızgara sistemi kullanılmayacak ve dere sisteminin tahliye noktalarında gaz geçişini engelleyecek sifonlu rögarlar kullanılacak.

Görevliler Tarafından Araçlar Kontrol Edilecek

LPG’li araçların kontrolleri yetkilendirilmiş ve TS 9881 standardında belirlenmiş olan Tip1 otoparklarda çalışanlar ile ilgili kurallar kapsamında verilen şartları sağlayan araç giriş-çıkış ve kayıt sorumlusu görevlileri tarafından kontrol edilecek.

Görevliler tarafından belge kontrolü yapılarak araçların LPG’li olduğu ve geçerli muayenesinin olup olmadığı bilgisine bakılacak. Şartları sağlamayan LPG’li araçlar söz konusu otoparklara alınmayacak.

İlgili Yönetmeliğe aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/11/20201104-15.pdf

 

 

 

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası