Haberler


Sektör TABGİS İftar Yemeğinde Buluştu
25 Mayıs 2018

TABGİS’in geleneksel iftar yemeği 23 Mayıs Çarşamba akşamı Conrad Otel’de gerçekleştirildi.

Yoğun katılımla gerçekleşen iftar yemeğine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Mustafa Kemal Karabayır, ana dağıtım şirketleri yönetici ve temsilcileri, tedarikçi firmaların yönetici ve temsilcileri, sektörel sivil toplum örgütlerinin üst düzey yöneticileri ile sendika üyeleri katıldı.

TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar yapmış olduğu konuşmada sektörün bayisiyle dağıtıcısıyla, EPDK’sıyla, rafinerisiyle her geçen yıl daha fazla güçlenen bir iletişim ve koordinasyonla hareket ettiğini, böylece zamanla değişen sorunların daha kolay ve hızlı reaksiyonlarla ele alındığını görmekten mutlu olduklarını söyledi.

“Tüplü Gaz ile Otogaz Arasındaki ÖTV Farkı Kaldırılarak Çok Önemli Bir Tedbir Alındı”

TABGİS Başkanı geçen yıldan bu yana sektörde yaşanan gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunarak çok uzun zamandır TABGİS’in de görüş birliğinde bulunduğu tüplü gaz ile otogaz arasındaki ÖTV farkının Maliye Bakanlığı tarafından ortadan kaldırıldığını, böylece tüplü gazın piyasaya gayri yasal biçimde otogaz olarak sürülmesi nedeniyle oluşan haksız rekabet ve vergi kaybı için çok önemli bir tedbir alınmış olduğunu belirtti.

“Dağıtıcı Otomasyon Sistemi Son Yıllarda Piyasa Adına Yapılan En Önemli Düzenleme”

TABGİS Başkanı, petrol piyasasında faaliyet gösteren lisans sahiplerinin zorunlu stok izleme sistemlerinin daha etkin biçimde takip edilebilmesi için yılbaşından itibaren depolama faaliyetinde bulunan lisans sahiplerine getirilen otomasyon sistemi düzenlemesinin son yıllarda piyasa adına yapılmış en önemli uygulama olduğuna vurgu yaparak EPDK’ya teşekkür etti ve uygulamanın LPG piyasasında da ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Ulusal stok konusunda ise LPG piyasasında yurtiçi pazar payı yüzde 2’nin altında olan dağıtıcıların ulusal stok yükümlülüğünden muaf tutulmalarını doğru bulmadıklarını belirten Zülfikar, her dağıtım şirketinin bu yükümlülüğü kendi ölçütlerinde mutlaka tutmaları gerektiğine inandıklarını söyledi.  

“Sorumlu Müdür Uygulaması Zaman İçinde Kaldırılmalı”

Sorumlu Müdür uygulamasında geçtiğimiz yıl kontrol kayıt defterinin kaldırılması, sözleşmelerin 1 yıldan daha az dönemler içinde yapılabilmesi gibi değişiklikleri olumlu bulduklarını ifade eden Zülfikar, buna rağmen İş Sağlığı ve Güvenliği uygulaması dolayısıyla mükerrer bir konumda olan Sorumlu Müdür uygulamasının zaman içinde kaldırılması gerektiğini belirtti.    

“Hafta Tatili Bitti, Sıra Tatil Günleri Çalışma Ruhsatı’nda”

İstasyonların hafta tatili uygulamasının TABGİS’in ısrarlı çalışmaları sonucunda sona erdiğini kaydeden Zülfikar, şimdi ise sendikanın Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı harcı alınmamasına yönelik bir çalışma içerisinde olduğunu ve bu konuda da bayiler adına olumlu bir gelişme sağlamayı umduklarını söyledi.

“En Önemli Sorunumuz; Bayi Paylarını Belirleyen Metodoloji”

Bayilerin en önemli sorunlarından birinin bayi paylarındaki metodoloji olduğuna dikkat çeken Zülfikar, dört tane AB ülkesinin kâr marjına endeksli bir metodolojiyle sadece bizim ülkemize mahsus olan giderlerin karşılanmasında zorluk çekildiğini, bu düzenlemenin en kısa zamanda değiştirilmesini istediklerini söyledi.

“Gelirler de En Az Enflasyon Oranı kadar Her Yıl Artmalı”

Zülfikar, TABGİS olarak piyasadaki bayi ve dağıtıcı kârlarının bizimle hiç benzeşmeyen AB ülkelerine göre değil, yıllık enflasyon oranına endeksli iyileştirici bir metotla belirlenmesini önerdiklerini, temel giderlerin karşılanabilmesi için gelirlerin de en az enflasyon oranı kadar her yıl artması gerektiğini sözlerine ekledi.

“Fizibilite Raporu Zorunlu Olmalı”

TABGİS Başkanı, bir istasyon açılmadan önce orada bir istasyona ihtiyaç olup olmadığının muhakkak temelleri sağlam ve zorunlu bir fizibilite raporuyla tespit edilmesi gerektiğini, eğer fizibilite raporunun sonuçları uygunsa o zaman buraya EPDK’dan lisans için ön onayın verilmesi yönünde bir uygulamaya geçilmesini önerdiklerini söyledi. Ancak bu konuda yapılacak bir düzenlemede can alıcı noktanın fizibilite raporunun alınacağı değerleme firmalarının mutlaka EPDK tarafından onaylanmış kuruluşlar olması gerektiğini vurguladı.

“Elektronik Sistem Üzerinden Yapılan Satışlar Şeffaf Olmalı, İskontolar Bayi Kârını Aşmamalı”

Ferruh Temel Zülfikar, bayilerin kontrol edemedikleri maliyetlerinin azaltılması için elektronik sistemler aracılığıyla yapılan satışlarda dağıtıcılar tarafından bayilerin kâr oranlarını zorlayacak hatta aşacak ölçülerde iskonto verilmemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca sistemde şeffaflık sorunu olduğunu belirterek bu konuda bir süre önce yapılan bir toplantıda EPDK Başkanı’nın bir düzenleme üzerinde çalışacaklarının müjdesini aldıklarını söyledi.

“ÖTV Düzenlemesini Destekliyoruz”

Geçtiğimiz hafta akaryakıt ürünlerinde yapılan ÖTV düzenlemesini TABGİS olarak son derece olumlu karşıladıklarını ifade eden Zülfikar, devletimizin üzerine düşen görevi yaptığını, bu aşamada bayi ve dağıtıcıların da kendi kârlarından yapmış olduğu fedakarlığın telafisinin beklentisi içinde olduklarını belirtti.

Yapılan düzenlemede, ithalat yoluyla temin edilen ürünlerin fiyatlarının ne şekilde denetleneceğinin açık olmadığını vurgulayan Zülfikar, bu konuda gerekli tedbirler alınırsa sonuçları bakımından daha mükemmel bir düzenleme olabileceğini sözlerine ekledi.

“Maliyet Altı Satışlar Hala Devam Ediyor” 

Piyasada maliyet altı satışların hala devam ettiğini kaydeden Zülfikar, dağıtıcıların bayi teşkilatıyla ilgili yükümlülüklerinin sayıca çoğaltılması gerektiğine dikkat çekerek beş bayiden oluşan bir teşkilat sisteminin en az 50 bayiye yükseltilmesi gerektiğinin altını çizdi. Sektördeki kurumsal yapının güçlendirilmesi için ise bu düzenlemelerin hızlıca yapılması gerektiğini söyledi.

“TABGİS 55 Yıldır Durmaksızın Yoluna Devam Ediyor”

Bu yıl TABGİS’in 55. Yaşını kutladıklarını belirten Zülfikar, “55 Yıl bir insan hayatıyla kıyasladığımızda en verimli ve tecrübelerin en iyi şekilde değerlendirildiği çağlara tekabül eder. Bu vesileyle, TABGİS’in sizlerin huzurunda yeni yaşını kutluyor, sendikamıza yıllar önce hayat veren ebediyete intikal etmiş tüm değerli kurucu üyelerimizi rahmet ve saygıyla anıyorum. Bizlere her zaman inanan, güvenen, en zorlu koşullarda desteklerini esirgemeyen, en eskisinden en yenisine tüm değerli üyelerimize ve meslektaşlarımıza can-ı gönülden teşekkür ediyorum.

Sektörümüzün sorunlarının çözümlenmesinde gerektiğinde ortak akılla bir masa etrafında buluşup, dirsek temasında bulunduğumuz tüm sivil toplum örgütlerine ve onların saygıdeğer temsilcilerine, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun çok değerli Başkanına, kurul üyelerine ve bürokratlarına, sektörümüzü dünyadaki en teşekküllü teknolojik donanımlarla buluşturan tüm tedarikçi firmalara, bizleri her yıl çok önemli organizasyonlarla bir araya getiren ve haberleriyle aydınlatan Enerji Petrol Gaz Grubuna ve sektörel basınımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası