Haberler


Silici Operasyonu'nun Anlamı Sektörümüz Açısından Çok Büyük
16 Ocak 2021

KOM Dairesi ve MASAK koordinasyonunda bugün 50 ilde düzenlenen ve “silici” adı verilen Cumhuriyet tarihinin en büyük “akaryakıta bağlı vergi kaçakçılığı” operasyonunda akaryakıt üzerinden vergi kaçıran 220 kişi yakalandı.

TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar bir açıklama yaparak vergi kaçakçılığı operasyonuna tam destek verdiklerini belirtti. Zülfikar, akaryakıtta vergi kaçakçılığı sorununun yıllardır hem en mağdur tarafı olan sektör temsilcileri olarak,  hem de ülke ekonomisinin bu nedenle uğradığı zararın önlenmesine büyük bir katkı sağlayacak olması bakımından son derece önemli olduğunu belirterek, TABGİS’in uzun yıllardır sektördeki vergi kaçakçılığının engellenebilmesi için dağıtıcı kriterlerinin daha kurumsal bir yapıda belirlenmesine, bu sektörün devlet hazinesine en fazla katkı sağlayan sektörlerden biri olması nedeniyle bazı kuralların piyasaya giriş engeli olarak değerlendirilmemesi gerektiğine, yazarkasa ve otomasyon sistemlerinin denetiminde etkinliğin artırılması ile birlikte bu sistemleri piyasaya tedarik eden kişi ve kuruluşların akredite edilerek yasal yükümlülüklerinin belirlenmesine ve piyasada çok yüksek oranlarda indirimlerle sürekli olarak yapılan akaryakıt satışlarının anlık denetimlerinin artırılması gibi konuların önemine dikkat çekmeye çalıştıklarını söyledi.

TABGİS Başkanı, “Bu operasyonun detaylarına baktığımızda bu konuların kayıt dışının önlenmesinde ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu görüyoruz. Devletimizin bu yolla beş yılda 15 milyar TL zarara uğradığı belirtiliyor ama bize göre bu sadece buz dağının görünen kısmı. Fatura ticaretinin neden olduğu zararın bu rakamın çok daha üzerinde olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Vergi Kaçakçılığı İlgili Kamu Kurumlarınca Alınacak Çok Yönlü ve Eş Zamanlı Tedbirlerle Kontrol Altına Alınabilir

Zülfikar, EPDK’nın dağıtıcı kriterleri, otomasyon sistemi, teknik düzenlemeler, denetimle ilgili düzenlemeler olmak üzere birçok önemli konuda gerekli önlemleri yürürlüğe koyduğunu, ancak bu sorunun ilgili tüm kamu kurumlarınca alınacak çok yönlü ve eş zamanlı tedbirlerle kontrol altına alınabileceğini ifade etti.

“EPDK, Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na Destek Olmaya Çalışıyoruz”

TABGİS’in başta EPDK olmak üzere Maliye Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’na destek olmaya çalıştığını kaydeden Zülfikar, bu operasyonun sektör adına çok büyük bir önem taşıdığını belirterek, sektörde özellikle bayiler açısından yıllardır süregelen ciddi bir ekonomik daralmanın söz konusu olduğunu, bayilerin zorlukla istasyonlarını ayakta tutmaya çalışırken bir taraftan da mevcut istihdamı korumaya gayret ettiklerini, ancak yasadışı oluşumlar nedeniyle bu zorluklara haksız rekabet de eklenince mesleğin sürdürülebilir olmaktan uzaklaştığını sözlerine ekledi.

Ferruh Temel Zülfikar, ‘’Ben bu manada sektörümüzün en önemli sorunu olan vergi kaçakçılığına büyük bir darbe indireceğini düşündüğüm Silici operasyonunu gerçekleştiren KOM Dairesi ve MASAK’ın tüm değerli teşkilatına sendikamız ve sektörümüz adına çok teşekkür ediyorum. Ancak bu operasyonlarla birlikte fatura ticaretini ve mali hafızaya müdahale içeren tüm yasadışı faaliyetleri engelleyecek vergisel düzenlemelerin de çok kısa bir süre içinde hayata geçirilmesini beklediğimizi özellikle belirtmek istiyorum” dedi.

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası