Haberler


TABGİS 22. Olağan Genel Kurulu Gerçekleştirildi
26 Kasım 2022

TABGİS’in 22. Olağan Genel Kurul Toplantısı 19 Kasım 2022 tarihinde İstanbul Marriott Hotel Asia’da gerçekleştirildi.

TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, 21. Dönem faaliyetlerinin özetini yaptığı konuşmasında TABGİS’in ülkemizin en basiretli akaryakıt bayilerinden oluşan üye tabanıyla, daima kendi çizgisinde, hem sektörün hem de ülke ekonomisinin neferi olduğunu ifade etti.

Zülfikar, TABGİS’in her biri kendi yöresinde son derece saygın il temsilcileri teşkilatıyla ve güçlü kadrolarıyla emin adımlarla ve inançla yoluna devam ettiğini sözlerine ekledi.

“21. Dönem Şimdiye Kadar Görülmeyen Olaylarla Geçti”

21. Dönemin şimdiye kadar görülmeyen olaylarla geçtiğini ifade eden TABGİS Başkanı, 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına korona virüs koşullarına adapte olmaya çalışılırken bir yandan da sektörün en az yarayla kurtulabilmesi adına yoğun çalışmalar da bulunulduğunu kaydetti.

Zülfikar, pandemi döneminde ilk vakadan sonra 1-1,5 aylık dönemde tüm akaryakıt ürünlerindeki satış kaybının ülke genelinde yüzde 50-70 mertebelerine kadar düştüğü günleri hatırlatarak TABGİS adına yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu.

“Kaçakçılık ve Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Konusunda Yol Alındı”

TABGİS Başkanı, EPDK’dan lisans alanlara e-Fatura, e-İrsaliye zorunluluğu getirilmesi, depoların otomasyon sistemiyle izlenmesi, dağıtıcı kriterlerinin belirlenmesi ve dağıtıcılar arası ticaretin sınırlandırılması, Vergi Usul Kanunu ile Petrol Piyasası ve LPG Piyasası Kanunlarında yapılan değişiklik ve düzenlemelerle kaçakçılık ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele konusunda önemli yol kat edildiğini ifade etti.

Zülfikar, TABGİS’in bu mücadelede yıllardır etkin denetimi sağlayacak ayrıntılara ilişkin birçok rapor hazırlayarak çözüm önerilerini ilgili kamu kurumlarıyla paylaştığını sözlerine ekledi.

“SİLİCİ Operasyonları ile TABGİS’in Israrında Ne Kadar Haklı Olduğu Anlaşıldı”

TABGİS Başkanı, otomasyon sistemlerini tedarik eden firmaların yasal sorumluluklarının belirlenmesi konusunda TABGİS’in çok çaba sarf ettiğini, gerekli düzenlemenin yapıldığını ve Cumhuriyet tarihinin en büyük akaryakıta bağlı vergi kaçakçılığı operasyonu SİLİCİ ile TABGİS’in ısrarında ne kadar haklı olduğunun daha net ortaya çıktığını vurguladı.

Zülfikar, 21. Dönemde TABGİS’in önerilerinin de yer aldığı başka düzenlemeler de yapıldığına dikkat çekerek elektronik sistemlere müdahale edenlere hapis cezası getirildiğini, lisans sahibi ile EPDK tarafından yetkilendirilecek otomasyon şirketinin müştereken sorumlu tutulduğunu, hile veya yalan beyanla lisansı iptal edilenlere yeniden lisans kapısının kapatıldığını, sahte fatura düzenleyenlerin lisansını iptal edecek şekilde yapılan düzenlemeleri anımsattı.

“Bayilerin Dış Satışlarına Limit Getirilmesi Serbest Piyasaya Aykırı”

Zülfikar, 2021-23 yılları için hazırlanan Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Eylem Planı’nda inşaat, nakliye ve maden firmalarına bayiler tarafından yapılan dış satışlara limit getirilmesiyle sorunun çözülemeyeceğini, bu uygulamanın serbest piyasaya da aykırı olduğunu söyledi. İstasyonlar dışında akaryakıt depolama ve ikmal faaliyetinde bulunulan yerlerin ruhsat almak zorunda olduklarını belirten Zülfikar, ilk önce bu noktalarda ruhsat denetiminin artırılmasını, daha sonra da ruhsatsız olan yerlere bayi satışlarının yasaklanması yönündeki görüş ve çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundu.

“Maliyetler Üçe, Dörde Katlandı”

TABGİS Başkanı, enflasyonun yükselişe geçmesiyle birlikte genel giderlerde yaşanan olağanüstü artışın maliyetleri üçe, dörde katladığını, bayilere uygulanan vadelerin ve iskontoların azaltılıp kaldırıldığını, istasyon kirasından daha fazla elektrik faturasının ödendiğini, çok sayıda istasyonun devredildiği baş döndürücü bir süreç yaşandığını ifade ederek, bayi marjlarının pandemi ve ekonomik gelişmelerle çok daha yetersiz hale geldiğini sözlerine ekledi.

Zülfikar, bu soruna yönelik nedenlerin ortadan kaldırılması için başta EPDK olmak üzere, Rekabet Kurumu, Cumhurbaşkanlığı, Ticaret Bakanlığı, Maliye ve Hazine Bakanlığı ile defalarca görüşüldüğünü kaydetti.

“Marjlar Enflasyona Göre Belirlenmeli”

Marjlar belirlenirken İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya’ya uymak yerine ülkemizdeki ekonomik koşulların seyriyle doğru orantılı bir mevzuat oluşturulması gerektiğini söyleyen TABGİS Başkanı, marjların enflasyona göre belirlenmesi konusundaki öneri ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

“Dağıtım Paylarını Olumsuz Etkileyen Konulardan Biri Tavan Fiyat Kararları”

Dağıtım paylarını uzun yıllardır olumsuz etkileyen konulardan birinin tavan fiyat kararları olduğuna dikkat çeken Zülfikar, EPDK tarafından 2009, 2014, 2015 ve 2021 yıllarında olmak üzere dört defa tavan fiyat kararı uygulandığını anımsattı ve şunları söyledi: “Her tavan fiyat kararı ne yazık ki sektörümüzü yıllarca geriye götürdü ve sektör üzerinde büyük bir erozyon yarattı. En son geçen yıl 18 Mart 2021 tarihinde tavan fiyat kararının alındığı gün ortalama 84 kuruş olan marjlarımız bir anda 70 kuruşa düşürüldü. Ve ne yazık ki bayi kanadında büyük bir hasar bıraktı.”

TABGİS Başkanı, tavan fiyat kararlarını yanlış bulduklarını, tavan fiyat yerine ihlalde bulunanlara idari yaptırım uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi.

“Fahiş Fiyatla Fahiş Kârın Peşinde Değiliz”

Zülfikar, bayilerin fahiş fiyatla fahiş kâr peşinde olmadıklarını, istasyonlara milyonlarca liralık yatırım yapıldığını, makul kâr gayesiyle bu işin yapıldığını ifade ederek, “Tek istediğimiz maliyetlerimizi karşılayıp hakkımız olanı alıp işimize gücümüze devam edebilmek” şeklinde konuştu.

“TABGİS’in Girişimleriyle Taşıt Tanıma Sistemlerine Bayi Katılımı Kaldırıldı”

TABGİS’in girişimleriyle taşıt tanıma sistemleri üzerinden yapılan satışlardaki indirimlere bayi katılımının kaldırıldığını söyleyen Zülfikar, bu sonuca uzun uğraşlar, çok sayıda raporlama, toplantılar ve girişimlerin neticesinde ulaşıldığına vurgu yaptı.

“Teminat Uygulaması için Yoğun Görüşmeler Yapıldı”

21. Dönem içinde yürürlüğe giren teminat uygulamasına da değinen TABGİS Başkanı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Tebliğ kapsamında düzenlemenin öncesinde ve sonrasında yoğun görüşmeler yapıldığını söyledi.

TABGİS’in uygulamanın en başında sadece dış satışı olan bayilerden teminat alınmasını savunduğunu ancak komisyon görüşmelerinde kısmi uygulamalar yerine sektörün tamamının teminat uygulamasına dahil edildiğini ifade eden Zülfikar, süresiz teminat mektubunun 1 yıl süreli olacak şekilde değiştirilmesi yönünde ısrarla takipte olduklarını sözlerine ekledi. 

“Buhar Geri Kazanım Sistemi Sektöre 629 Milyon Euro Maliyet Yükü Getirecek”

Zülfikar, İklim, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yürütülen çalışmalardan en önemlisinin “Benzin ve Naftanın Depolanması ve Dağıtılmasından Kaynaklanan Uçucu Organik Bileşik Emisyonlarının Kontrolü Yönetmeliği” olduğunu, uygulamanın toplam 629 milyon Euro değerinde maliyet yükü getirdiğine dikkat çekti. Uygulamanın en az 5 yıl daha ertelenmesini talep ettiklerini söyleyen TABGİS Başkanı, Bakanlık’ta erteleme üzerinde çalışıldığını kaydetti.   

Ferruh Temel Zülfikar, 22. Döneme Aday Olmadı

12 yıl boyunca TABGİS Başkanlığını yürütmüş olan Ferruh Temel Zülfikar, 22. Dönemde aday olmayacağını, kendisiyle birlikte Başkan Vekili Mehmet Şüküroğlu’nun da yeniden görev almayacağını belirterek, bu değişimin bir veda olmadığını Yüksek İstişare Kurulu’nda çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

TABGİS’in Yeni Genel Başkanı Murat Bilgin Oldu

22. Olağan Genel Kurul’da yapılan seçimde Yönetim Kurulu’nda; Murat Bilgin, Haşmet Akın Ketenci, Serhan Burak Köse, Tamer Sözbir, Galip Atar, Ahmet Semih Beken, Abdülfettah Doğan, Ali Oral Paşabeyoğlu ve Kübra Salman yer alırken yeni Genel Başkan Murat Bilgin oldu.

 

 

 

 

 

 

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası