Haberler


TABGİS'in Geleneksel İftarı Gerçekleşti
9 Temmuz 2015

TABGİS’in geleneksel iftar yemeği Cemile Sultan Korusu’nda yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. İftar yemeğine Bilim, Sanayi, Teknoloji Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Dr. Mahir Gümüş, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, İBB Ruhsat ve Denetim Müdür Muavini Özer Gümüş, TOBB Büyük Anadolu Lojistik Başkanı ve TABGİS Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Harun Karacan, ana dağıtım şirketleri yönetici ve temsilcileri, tedarikçi firmaların yönetici ve temsilcileri, sektörel sivil toplum örgütlerinin yöneticileri ile sendika üyeleri katıldı. 

TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar yaptığı konuşmasında yıllardır sektörün mücadele içinde olduğu kaçak akaryakıt sorununun sektörün işaret ettiği çözüm önerileri ile ve bu önerilere kamunun gösterdiği sağduyuyla birlikte belli bir aşamaya getirildiğini söyledi.

Son yıllarda sıklıkla uygulanan tavan fiyatın sektöre kan kaybettirdiğini vurgulayan Zülfikar; “Tavan fiyat demek, serbest piyasaya müdahale demek, yerli-yabancı yatırımların durması demek, istasyonların kapanması ve işsizlik demek, milyonlarca liralık yatırımların heba olması ve milli ekonominin zararı demek” şeklinde konuştu.

“120 Milyar Liralık Dev Bir Cüssenin Kan Damarlarıyız”

Akaryakıt bayilerinin 120 milyar liralık dev bir cüssenin kan damarları olduğunu ifade eden Zülfikar, sektörün bu zamana kadar hiç görülmemiş bir belirsizlik ve çaresizlik içerisinde olduğunu, bayi ve dağıtıcılar arasındaki tüm yatırım görüşmelerinin askıya alındığını, bayilerin istasyonlarını ya satmak, ya kiralamak ya da komple yıkarak sektörden çıkmanın yollarını aramakta olduklarını bildirdi.

Zülfikar, EPDK’nın bir yıl arayla uyguladığı tavan fiyatta kâr marjlarını belirlerken sektörü bir yıl öncesinin de altına düşürdüğünü, buna rağmen sektörün istihdamı % 3 oranında artırabilme basiretini ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.

Sektörün yıllardır kaçak akaryakıt sorunu ile boğuştuğunu söyleyen Zülfikar, bunun önünün kesilmesi için akaryakıt fiyatlarına Taban Fiyat uygulanmasının şart olduğunu kaydetti.

“Fiyat Metodolojisi’nin Durdurulması için Dava Açtık”

7 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Fiyat Metodolojisi ile tavan fiyatın sürekli hale getirilmeye çalışıldığını vurgulayan Zülfikar, TABGİS’in fiyat metodolojisi kararının yürütmesinin durdurulması ve iptaline ilişkin dava açtığını söyledi.

“Fiyat Metodolojisi Uygulaması Yanlış”

Uygulamanın büyük bir yanlış olduğunu belirten Zülfikar, AB ülkeleriyle aramızda çok büyük farklar bulunduğunu ifade etti. Zülfikar; İtalya, Fransa, İngiltere ve Almanya’da kaçak akaryakıtın boyutu, akaryakıt istasyonlarındaki istihdam sayısı ve istasyonların işletme maliyetlerinin göz önünde bulundurularak kıyaslama yapılması gerektiğini kaydetti.

TABGİS’ten Bakanlıklara “Ortak Komisyon” Çağrısı

Zülfikar, TABGİS olarak EPDK, Enerji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ortak koordinasyonu ile sektör temsilcilerinin de içinde bulunacağı bir çalışma komisyonunun oluşturulması için çağrıda bulunduğu konuşmasında acil olarak sektörün kâr ve maliyet unsurları ile yapısal sorunlarının masaya yatırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

“Haklı Mücadelenizin Her Zaman Yanındayız”

Yemekte konuşma yapan İTO Başkanı İbrahim Çağlar TABGİS’in davetlerine katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

İTO Başkanı, sektörün sorunları çözümü konusunda sektörün ve TABGİS’in daima yanında olduklarını ve İstanbul Ticaret Odası’ndaki Akaryakıt Meslek Komitesi ile çalışmalarını aktif bir şekilde sürdürdüklerini söyledi.  

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası