Haberler


TABGİS'in Hava Saatleri Muayeneleri ve Dispenser Mühürleriyle İlgili Başvurusu Olumlu Neticelendi
26 Şubat 2020

Geçtiğimiz hafta TABGİS tarafından, akaryakıt istasyonlarındaki hava saatleri muayenesi ile dispenserlerin mühür denetimleri hakkında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yapılan başvuru olumlu sonuçlanıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgi doğrultusunda konuyla ilgili bir düzenleme çalışması yapılıyor. Yapılacak düzenlemede bir değişiklik olmadığı takdirde, hava saatlerinin muayeneleri bu yılın Eylül ayından başlayarak 2021 yılı Kasım ayı sonuna kadar tamamlanacak. Ancak, hava saati muayene başvurularının süresi içinde olarak ve bu yılın Şubat ayı sonuna kadar yapılması gerekiyor.

2006 Yılı Öncesindeki Hava Saatlerine Doğruluk Muayenesi Yapılıp, Sorun Yoksa Etiket Damga Vurulacak

2006 yılından itibaren piyasaya arz edilen hava saatlerinin TİP onaylarının bulunması zorunlu. Konuyla ilgili Bakanlık yetkililerinin açıklamasına göre, 2006 yılından önce TİP onayı zorunluluğu bulunmadığından bu hava saatlerinin doğruluk muayeneleri yapılarak ayarlarında herhangi bir sorun görülmüyorsa etiket damgayla damgalanarak muayene süreci tamamlanabilecek.

TİP Onayı Bulunmayan Hava Saatlerinin Eylül Ayına Kadar Onaylı Hale Getirilmesi Gerekli

İstasyonlarında 2006 yılı ve sonrasında montajı yapılan ve TİP Onayı bulunmayan hava saatleri için bayilerin en kısa sürede tedarikçi firmalarıyla temasa geçerek bunların muayenelerinin başlayacağı Eylül ayı başına kadar onaylı hale getirilmelerini talep etmeleri gerekiyor.

TABGİS’in muayenesi mümkün olmayan TİP Onaysız hava saatlerinin TİP Onaylı hale getirilmesinin tedarikçilerin sorumluluğunda bulunması ve bayilerin başvurusu halinde bu yükümlülüğünü yerine getiremeyecek olan tedarikçiler tarafından hava saatlerinin ücretsiz olarak değiştirilmesi yönünde talebi de bulunuyor.

Dispenserlerin Geçmişe Yönelik Farklı Şekillerde Uygulanan Mühürleri Kabul Edilecek

Bakanlık tarafından TSE’ye yapılacak yazılı bir bildirim ile dispenser içerisindeki mühürlerin bir kısmının uygun olmasına rağmen bir kısmının eski tarihli olması halinde,  söz konusu dispenserin içinde bulunduğu sayacın Bakanlıkça verilen geçerli bir uygunluk muayene raporu bulunuyorsa eski tarihli mühürler muayenede sorun teşkil etmeyecek.  

Diğer yandan, damga planına göre sayaç üzerinde bulunması gereken damgalarında eksik olanların tespiti halinde gerekli yaptırım uygulanacak.  

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası