Haberler


Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Uygulaması
30 Haziran 2015

2014 Yılında yürürlüğe giren “Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ”e göre perakende satış yapan; Akaryakıt, LPG, CNG ve LNG istasyon işletmeleri ile LPG, CNG tüp satışı yapan işlemelerin 2018 yılından itibaren Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı istihdam etme veya bu hizmeti ilgili kuruluşlardan alma zorunluluğu bulunuyor.

Ancak, tebliğdeki bu tanımlamanın dışında ADR Yönetmeliği’nin muafiyetlere ilişkin detaylarına giren 1.1.3 maddesine göre bir takvim yılı içinde kendi adına kayıtlı veya nakliye firması aracılığıyla toplamda net 50 ton ve üstü miktarda akaryakıt taşıma evrakı, sevk irsaliyesi, taşıma senedi vb. evrak düzenlemek suretiyle dış satış yapan akaryakıt istasyonları toptancı gibi değerlendiriliyor.

Bu değerlendirme kapsamındaki istasyonların tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmesi veya bu hizmeti ilgili kuruluşlardan alması için son tarih 30 Haziran 2015 olacak.

Ancak, İstasyonlarda kendi araçları veya nakliye firması aracılığıyla yukarıda belirtilen belgeleri düzenlemek suretiyle dış satışı olmayan ve/veya bu tür satışları yıllık 50 tonun altında kalan istasyonlarda uygulama 1.1.2018'den itibaren başlayacak.

İşverenler Belge Alması Koşuluyla  “Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı” Olabilecekler

 

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ’in 27. Maddesine göre TMGD belgesi olması koşuluyla işletme sahipleri, işletmede çalışan biri veya doğrudan işletmede çalışmayan kişilerde yapabilecek.

TMGD Olabilmek için Üniversite Mezunu Olmak Şart

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) olabilmek için öncelikli şart üniversitelerin lisans bölümlerinden mezun olmak. Ayrıca adayların, kaçakçılık, dolandırıcılık, dolanlı iflas, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, kaçak insan taşımacılığı veya ticareti, hırsızlık, rüşvet suçlarından hürriyeti bağlayıcı ceza ile hükümlü bulunmamaları da gerekiyor.

Bu özellikleri taşıyan adayların yetkili yangın söndürme eğitim merkezlerinden uygulamalı yangın söndürme eğitimine katıldığına dair belge almaları ve sonrasında konuyla ilgili yetkili kuruluşlara müracaat ederek tehlikeli madde güvenlik danışmanı eğitimine katılmaları ve sınavda başarılı olmaları da gerekiyor.

Dışarıdan Hizmet Almak İsteyenler http://www.tmkt.gov.tr/ adresinden yetkili TMGD Listesine ulaşabilirler.

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası