Haberler


Türkiye Çevre Ajansı Kuruldu
30 Aralık 2020

Türkiye Çevre Ajansı’nın Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Türkiye Çevre Ajansı (TÇA), çevre kirliliğini önlemek ve yeşil alanların korunmasına, iyileştirilmesine ve geliştirilmesine katkı sağlamak, döngüsel ekonomi ve sıfır atık yaklaşımı doğrultusunda kaynak verimliliğini artırmak, ulusal ölçekte depozito yönetim sistemi kurulmasına, işletilmesine, izlenmesine ve denetimine yönelik faaliyetlerde bulunmak üzere kuruldu.

Ajans, Sıfır Atık Yönetim Sisteminin Kurulmasına ve Uygulanmasına da Katkı Sağlayacak

Türkiye Çevre Ajansı, depozito yönetim sistemini kurmak ve kurdurmakla ve sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasına ve uygulanmasına katkı sağlamakla sorumlu olacak. Bakanlıkça depozito uygulamasına zorunlu olarak tabi tutulan ürünlere yönelik depozito yönetim sistemi altyapısının oluşturulmasına, uygulanmasına, izlenmesine yönelik izin ve onay işlemleri dâhil gerekli idari düzenlemeleri ve tedbirleri uygulayarak gerekli kontrolleri yapacak. Ajans, geri kazanılabilir ürünlerin kullanımları sonrası ülke ekonomisine kazandırılmasına ve geri kazanılabilir atıkların yönetimine ilişkin faaliyetlere katkı sağlayacak.

Ajans organlarıyla hizmet birimlerinin görev ve yetkileri, üyelerinin atanması, teşkilat yapısı ile çalışmasına ilişkin usul ve esaslar, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığının görüşü alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenecek.

Kanun Akaryakıt Sektörüne Uygulanacak Cezaları da Kapsıyor

Çevre Kanunu gereği Akaryakıt Sektöründe bu yıldan itibaren uygulanması gereken ancak geçtiğimiz günlerde iki yıl erteleme yapılan benzin ve naftanın depolanmasından kaynaklanan uçucu organik bileşik emisyonlarının salınımının kontrol altına alınması için buhar geri kazanım sistemi kurulmasına yönelik uygulanacak idari para cezaları da aynı Kanun kapsamında düzenlendi.

Buna göre, benzin ve naftanın dolumu ve tankerlere nakliyesine ilişkin terminaller, dolum adaları veya akaryakıt istasyonlarında kullanılan düzenek, tesis ile tankerlerden salınan uçucu organik bileşiklerin kontrolüne ilişkin Bakanlıkça belirlenen kriterlere uymayan terminaller veya dolum adaları için 60.000 TL, akaryakıt istasyonları için 30.000 TL, tankerler için ise 3.000 TL idari para cezası verilecek.

 

Sıfır Atık Sistemi’ni Kurmayanlara 20 bin TL Para Cezası

Akaryakıt istasyonlarında da 31 Aralık 2020 tarihine kadar belge alımı ile atıkları ayrıştırarak biriktirmeleri ve yetkili kuruluşlara teslim etmeleri gereken süreci kapsayan Sıfır Atık Sistemi’ni kurmayanlara veya kurduğunu belgeleyemeyenlere 20.000 TL idari para cezası verilecek.

Belgesiz Motor Yağı Değişimi Yapılmayacak

Geçtiğimiz günlerde akaryakıt istasyonları, tamirhaneler, servisler ve diğer motor yağı değişimi yapılan işletmelerin, motor yağı değişim noktası izin belgesi alma süresi 1 Temmuz 2021’e uzatılmıştı. Bu tarihten sonra belgesiz motor yağı değişimi yapan işletmelere 60 gün içinde yetki belgesi alınması için yazılı ihtarda bulunulacak. Yazılı ihtara rağmen yetki belgesi olmadan motor yağı değişimi yapan işletmelere, 10.000 TL idari para cezası verilecek.

Ücretsiz Plastik Poşet Cezaları Değişti

Plastik poşetleri ücretsiz verdiği veya Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara aykırı olarak plastik poşet verdiği tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 15,16 TL, elektronik ortamda satış yapanlara ise 3.000 Türk lirasından 30.000 Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanacak.

İlgili yönetmeliğe aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/12/20201230-10.htm

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası