Haberler


Üye İşyeri Azami Komisyon Oranında Değişiklik Yapıldı
28 Şubat 2020

TCMB tarafından, bankaların üye işyerlerine uygulayabilecekleri azami komisyon oranı Mart ayı boyunca % 1,23 olarak belirlendi.

Merkez Bankasınca 1 Kasım 2019’dan bu yana üye işyerlerinden tahsil edilen üye işyeri komisyonu oranlarına üst sınır getirilmiş ve ilk olarak % 1,60 olarak belirlenmişti. 

Komisyon oranlarının hesaplanabilmesi için gerekli olan referans oranının, bankaların 32-45 gün vadeli olarak açılan Türk Lirası cinsi tüm mevduat türlerine uyguladıkları ağırlıklı ortalama faiz oranının ilan tarihindeki en güncel iki haftalık ağırlıklı ortalamasına göre belirlendiği açıklanan düzenlemeye göre faiz oranı 01/03/2020- 31/03/2020 dönemi için %0,78 olarak uygulanacak.

Geçerlilik Dönemi

Referans Oran (%)

Taksitsiz (Peşin) İşlemler için Azami Komisyon Oranı (%)

Taksitli İşlemlerde Her İlave Taksit için Azami Artış Oranı (%)

01/03/2020- 31/03/2020

0,78

1,23

0,615

 

 

 

 

 

Yapılan açıklamada, komisyon oranlarının ilgili dönemler için geçerli olan azami oranlar olduğu, tespit edilecek komisyon oranlarının rekabetçi piyasa şartları ve bankalar ile üye işyerleri arasındaki iş ilişkisi çerçevesinde serbestçe belirlenebileceği belirtildi.

“Süreçten Memnunuz Takas Oranlarını da TCMB Belirlemeli”

Üye işyeri komisyon oranlarına üst sınır getiren düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlandığı Ekim ayında konuyla ilgili memnuniyetini dile getiren TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, günümüz koşullarında ödeme sistemlerinin yaşamı kolaylaştırmakla birlikte giderek yaygınlaştığı ancak işyerleri açısından özellikle de kartlı ödeme sistemlerinin çok büyük oranda kullanıldığı akaryakıt sektöründe maliyetlerin oldukça yükselmesi nedeniyle zorluklar yaşandığını belirtti. Zülfikar, kredi ve banka kartı takas komisyon oranlarının da muhakkak kamu eliyle ve TCMB tarafından belirlenmesi gerektiğini belirterek, TABGİS olarak konunun takipçisi olduklarını ve bir an önce bu konuda da bir düzenleme çalışması yapılmasını istediklerini sözlerine ekledi.

 

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası