Haberler


Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Yürürlüğe Girdi
26 Ekim 2021

Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yürürlüğe giren Kanun içinde 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun vergiye uyumlu mükellefler için vergi indirimini düzenleyen 121. Maddesi de yer alıyor. Yapılan düzenlemeyle önceden indirimden yararlanılabilmesi için indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki iki yılda haklarında tarhiyat yapılmamış olması koşulu, yapılan tarhiyatların kesinleşmesine bağlandı.

Maddede belirtilen süre içerisinde kesinleşmiş olması koşuluyla vergi beyannamelerindeki vergi türleri itibarıyla kesinleşen tarhiyatların, indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl için geçerli olan indirim tutar sınırının yüzde 1’ini aşmaması durumunda bu şart ihlal edilmiş sayılmayacak. Madde gerekçesinde, 2021 yılında 1.500.000 TL olarak uygulanan indirim tutarının 1/1/2022 tarihinden itibaren verilecek beyannameler için 1.750.000 TL olarak belirlenmesi durumunda 2019, 2020 ve 2021 yıllarında yapılıp kesinleşen tarhiyatın 17.500 TL’yi geçmemesi durumunda indirim şartının ihlal edilmiş sayılmayacağına dair bir örnek de yer alıyor.

Akaryakıt Sektöründe Verilecek Teminat Tutarlarındaki İndirim de 121. Maddeye Göre Belirlenecek

2 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanan 531 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Tebliği’ne göre,  akaryakıt sektöründe faaliyette olan bayilik lisansları dahil diğer lisans sahiplerinden 121. Maddeye göre vergiye uyumlu mükellef kriterlerini karşılayanlar teminat tutarı üzerinden beşte bir oranında indirimden yararlanabilecekler.

Faaliyetlerine öteden bu yana devam edenlerin, bir önceki hesap dönemine ilişkin olarak verilen yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesiyle bildirilen yıllık brüt satışları toplamının %1’i oranındaki kadar teminatı 31 Mayıs 2022 tarihine kadar vermeleri gerekiyor.

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası