Haberler


Yeni Petrol Kanunu Yolda
24 Aralık 2012

Türk Petrol Kanunu Tasarısı, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarı; Türkiye'de petrol arama ve üretim faaliyetlerinin düzenlenmesi, yönlendirilmesi, teşvik edilmesi, denetlenmesi, arama ve üretim için gerekli bilgilerin ve verilerin toplanması, değerlendirilmesi ve kullanıma sunulmasına ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

 

İki petrol bölgesi

Türkiye, kara ve deniz olmak üzere iki petrol bölgesine ayrıldı. Kara ve deniz bölgelerini ayıran sınır kıyı çizgisi kabul edilecek. Deniz bölgeleri karasuları içi ve karasuları dışı olmak üzere ikiye ayrılacak. Karasuları dışı denizlerde araştırma izni, arama ve işletme ruhsatlarının verilmesi, devri ve süre uzatımları Bakanlar Kurulu'nun iznine tabi olacak. Bu alanlar, Bakanlar Kurulu kararıyla tamamen veya kısmen aramaya ve işletmeye kapatılabilecek.

 

Arama ruhsatı süresi

Arama ruhsatının süresi ilk yürürlük tarihinden itibaren yapılan uzatmalar dahil karalarda 9, karasuları içi denizlerde 14 yıldan fazla olmayacak. Ancak arama ruhsatının süresi sonunda petrol keşfi yapılan alanlarda bu petrol keşfinin ticari değerlendirmelerinin yapılabilmesi için 2 yıla kadar ilave süre verilebilecek.

Orman ve milli parklarda izinle arama

Orman sayılan yerlerde ve milli parklardaki ruhsat ve izin alanlarında da ilgili mevzuata göre izin alınarak ve bedelleri ödenerek petrol arama ve işletme faaliyetleri yapılabilecek.

Çevre ve yaşayanların durumu

Yasaya göre petrol hakkı sahibi o çevrede yaşayan halkın yaşamını zora sokmayacak, doğaya ve çevreye zarar vermeyecek. Uymayanlara 50 bin liradan 500 bin liraya kadar para cezasının yanı sıra ruhsat iptali, arama ve çalışmanın durdurulması gibi cezalar da verilebilecek. 

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası