Haberler


12 Ağustos 2011 Ankara Sheraton Otel İftar Yemeği
19 Ağustos 2011

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla gerçekleştirilen TABGİS iftar yemeği kamu ve sektör temsilcilerinin yoğun ilgisi ve katılımıyla yapıldı.

Ankara Sheraton Otel’de gerçekleştirilen İftar yemeğine Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın yanı sıra; Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, TBMM Enerji komisyonu Üyelerinden Prof. Dr. Soner Aksoy, EPDK Başkanı Hasan Köktaş ve Kurul Üyeleri, EPDK Daire Başkanları, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, PİGM Genel Müdürü Erdal Gülderen, Rekabet Kurulu Üyelerinden Doç. Dr. Mustafa Ateş ve Prof. Dr. Metin Toprak, Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mustafa Güneş ve Grup Başkanı Mustafa Sevgin ve bazı milletvekilleri ile  çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
İftar yemeğinde açılış konuşmasını yapan TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar; son zamanlarda bayileri hedef alarak faaliyette bulunanlara seslenerek;  bayilik kurumunun ortadan kaldırılmasının yüksek fiyatların önlenmesinde tek çözüm yolu olarak gösterilmesine ve böylesi bir kandırmacayı sırf kendi çıkarları için kamuoyunu yanıltarak, kanunu ihlal ederek, piyasayla haksız rekabete girerek yapmaya çalışanlara hiçbir bayinin hakkını yedirmeyeceklerini söyledi.
 
“Koskoca bir sektörün ne tek başına sorunuyuz ne de tek başına çözümü”
Zülfikar, yüksek akaryakıt fiyatlarının tek müsebbibi olarak bayilerin gösterilmeye çalışılmasının kabul edilemeyeceğini belirterek hem bayilerin hem de ana dağıtım şirketlerinin tümüyle ortadan kaldırılsa bile bunun litrede en fazla kuruş etkisi yaratacağını, oysa halkın faydasına dokunacak indirimlerin kuruşla değil lira ile ifade edilebileceğini söyledi.
Akaryakıt bayilerinin, sektörün tek başına ne sorunu ne de çözümü olmadığını ifade eden Ferruh Temel Zülfikar, sektörel sorunların aşılması için vergi politikasından kayıt dışı ile mücadeleye varana kadar çok kolektif bir çözüm ihtiyacı içinde bulunulduğunu belirtti.
“Sektör olarak devlet bütçesine bulunduğumuz katkıda birinci sıradayız”
Sektörün devlet bütçesine katkıda birinci olduğunu vurgulayan Zülfikar, “Elbette birinciliğe kolay yerleşilmiyor. Bizler akaryakıt bayileri olarak bu birinciliğe giden yolda sektörün en fazla risk üstelenen tarafıyız. Çünkü biz satışlarımızdan tahakkuk eden vergiyi ve dağıtım şirketlerinin mal bedellerini hemen öderiz. Ancak satışlarımızın % 80’ini oluşturan kredi kartı alacaklarımızı 40-50 günde tahsil edebiliyoruz. Toptan satışlarımızdaysa vadeler aylarca uzuyor. Kaçakçıyla, 10 numara yağı akaryakıt diye satanla adeta rekabet ederken, onlar rahat rahat ortalıkta dolaşırken ve bizim ekmeğimizden çalarken, biz her türlü sorumluluğu üstümüze alarak yine de çizgimizi bozmadan yolumuza devam ediyoruz” dedi.
“Türkiye’nin dört bir yanında bu hizmeti ifa eden hiç bir bayinin problemine kayıtsız kalmayız”
 
Ferruh Temel Zülfikar’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin dört bir yanında bu hizmeti ifa eden hiç bir bayinin problemine daha önce olduğu gibi bundan sonra da kayıtsız kalmayacaklarını belirtti.  Yıldız, yüksek akaryakıt fiyatlarını ve son zamanlarda yapılan düzenlemelere atıfta bulunarak “Aslında bütün bu meselelerin altında yatan 8-9 yıl önce 22 dolarlardan bulduğumuz ham petrolün hemen hemen 5 katına çıkmasıdır. İkinci temel sebep ise, Türkiye’nin bir kısım konulardaki normalleşmesini devam ettirirken direk ve dolaylı vergilerle alakalı dengeyi hala istediğimiz oranda sağlayamamış olmamızdan kaynaklanıyor. Toplam vergilerin gayri safi yurtiçi hasıla içindeki oranı % 22’ler civarında. Bu birçok AB üyesi ülkesinin altındaki bir orandır. Ama direk vergilerle kayıt dışı ekonomiden kaynaklanan sebepler yüzünden istediğimiz noktayı inşallah önümüzdeki süreçte yakalayacağız. Ondan sonra dolaylı vergilerin düştüğünü hep beraber göreceğiz, ikinci temel unsur da budur. Bunun bu iftar vaktinde bir kez daha altını çizmemiz gerekiyor. “ şeklinde konuştu.
 
“Hiçbir sektörün büyüklüğü mutlak değer olarak siyasi istikrarın büyüklüğünden daha büyük olamıyor”
 
Taner Yıldız, dünyada özellikle ABD ve AB ülkelerinin içinde bulunduğu muhtemel bir sıkıntı ve krizin ekonomik yansımalarının Türkiye’den hemen  hissedildiğini belirterek, siyasi istikrarsızlık nedeniyle ham petrol fiyatlarının kırılganlığının olduğu bir konjonktürde bulunulduğunu ve bu nedenle hiçbir sektörün büyüklüğünün mutlak değer olarak siyasi istikrarın büyüklüğünden daha büyük olamayacağını söyledi.
 
Türkiye’nin enerji sektörünün  ithalata olan bağımlılığına da değinen Taner Yıldız, bu bağımlılığın % 73 civarında bulunduğunu belirterek  yenilenebilir yerli kaynaklarla ve geliştirdikleri bütün enerji kaynakları çeşitlendirmesiyle bu oranın ilerleyen dönemlerde daha da aşağıya çekilmeye çalışılacağını söyledi.
 
Bakan Yıldız son olarak, en kaliteli hizmetle beraber, bütün vatandaşlarımıza insan odaklı hizmet götüren akaryakıt bayilerine teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.
© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası