Haberler


AKİS VERİLERİ
4 Eylül 2012

 Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında Türkiye’de oluşturulan Akaryakıt Kalite İzleme Sistemi (AKİS) 2011 verileri EPDK’nın web sitesinde yayımlandı.

5 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren AKİS kapsamında EPDK tarafından her yıl yaz ve kış dönemi olmak üzere benzin ve motorin numuneleri alınarak akaryakıt kalitesi izleniyor.
 
Her yıl alınacak numune sayısının belirlenmesinde ise, dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından Kuruma bildirilen bir önceki yıla ait yurt içi akaryakıt satış miktarı esas alınıyor. 
Buna göre; 2011 yılının yaz ve kış dönemi için en az 100’er numune alınması gereken AKİS kapsamında motorinde yaz dönemi için 122,  kış döneminde ise 116 numune alındığı belirtiliyor. 
 
Alınan numunelerden % 98,74’ünün geçerli çıktığı kaydedilen raporda teknik düzenlemelere aykırı motorin numunelerinin ise; Ağrı, Iğdır ve Yozgat illerinden alındığı belirtiliyor.
 
Geçtiğimiz yıl 95 oktan kurşunsuz benzinden alınan numune sayısı ise yaz döneminde 109, kış döneminde 105 olarak gerçekleşti. EPDK’nın AKİS raporu verilerine göre kurşunsuz benzin numuneleri üzerinde yapılan ulusal marker analizlerinin tamamı geçerli çıktı.
 
Raporda, bu numunelerden teknik düzenlemelere aykırı olanların Ağrı, Antalya ve Diyarbakır illerinden alındığı belirtiliyor.
© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası