Haberler


"Bundan sonraki her artış pompaya yansıyabilir"
8 Ekim 2021

TABGİS Genel Başkanı Ferruh Temel Zülfikar Bloomberg TV’de Gözde Kuyumcu’nun sunduğu Günden Kalanlar programında akaryakıt fiyat artışlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Zülfikar, döviz kuru ve brent petrol fiyatlarındaki artışla birlikte seyreden pompa fiyatlarıyla ilgili olarak ,dün gece itibariyle hem benzine hem motorine zam geldiğini ancak halen Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın uyguladığı eşel mobil sisteminden dolayı sadece benzinde fiyat değişikliğinin pompaya yansımadığını söyledi. TABGİS Başkanı, eşel mobildeki ÖTV payının motorin ve otogaz LPG’de tüketildiğini belirterek,  dün yapılan 30 kuruşluk artıştan sonra benzinde de bugün itibariyle eşel mobilde kullanılacak payın 22 kuruşa düştüğünü söyledi.

Bundan sonra benzine de gelecek her artışın pompaya yansıyacağını belirten Zülfikar, USD kurunun bugün 9 TL mertebelerini test ettiğini, brent ve döviz kurlarındaki artışın devam etmesi halinde önümüzdeki hafta pompa fiyatlarına da bir iki kez zam gelebileceğini söyledi.  

Eşel mobil sistemi uygulamasıyla devletin sadece LPG’de 4,5 milyar TL civarında bir sübvansiyonda bulunduğunu, bu rakamın motorin ve benzinle birlikte yaklaşık 28,5 milyar TL’ye ulaştığını söyleyen Ferruh Temel Zülfikar, eşel mobil sisteminin tekrar eski haline dönünceye kadar bundan sonraki süreçte sadece KDV’den vergi alınabileceğini, eskiye dönüş için de USD kuru ve ham petrol fiyatlarının düşmesi gerektiğini vurguladı.  

TABGİS Başkanı, kur artışlarının önümüzdeki aylarda da devam edebileceğini, pandeminin ilk dönemlerinde 17-18 USD’ye düşen brent petrol fiyatlarının bugün 83 USD’ye ulaştığını ve dünya genelindeki petrol ve doğalgaz krizinin etkisiyle de fiyatların geri geleceğini öngörmediklerini söyledi.

Programı izlemek için lütfen linke tıklayınız.         

https://youtu.be/JJ32WZuonUg

 

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası