Haberler


haber...
17 Şubat 2015

Rekabet Kurumu, Akaryakıt ve LPG sektöründe sağlayıcılar ile alıcılar arasında imzalanan bayilik sözleşmeleri ile bu sözleşmelerdeki rekabet etmeme yükümlülüğünün süresine etki eden intifa, tapu siciline şerh edilmiş kira vb ayni ya da şahsi hakları düzenleyen “Akaryakıt ve LPG Sektöründeki Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği Taslağı”nı kamuoyu görüşüne açtı.

Tebliğ Yeni İstasyonları Kapsayacak

Tebliğ ile tanınan muafiyet, anlaşma ile alıcıya getirilen ve süresi beş yılı aşan rekabet etmeme yükümlülüklerine uygulanmayacak. Ancak 2002/2 sayılı Tebliğ’de yer alan diğer hükümlerle de uyumlu olmak kaydıyla, dikey anlaşmanın daha önce üzerinde hiçbir gerçek ve/veya tüzel kişi tarafından akaryakıt ve/veya LPG bayilik faaliyeti yapılmamış araziler üzerinde kurulmuş yeni istasyona ilişkin olması halinde, alıcıya on yıla kadar rekabet etmeme yükümlülüğü getirilebilecek.

 

Rekabet Etmeme Yükümlülüğünün Başlangıç Tarihi Bayilik Sözleşmesi Tarihi Olacak

Rekabet etmeme yükümlülüğünün başlangıç tarihi, sağlayıcı ile alıcı arasında yapılan bayilik sözleşmesi tarihi olacak. Bayilik sözleşmelerindeki rekabet etmeme yükümlülüğünün süresine etki eden intifa, tapu siciline şerh edilmiş kira vb ayni ya da şahsi haklar da belirtilen süreler boyunca bu Tebliğ ile sağlanan grup muafiyetinden yararlanacak.  

Sağlayıcı ile alıcı arasındaki dikey anlaşmaların tesisin alıcı tarafından kullanıldığı süre boyunca alıcıya rekabet etmeme yükümlülüğü getirilmesine imkan sağlayan düzenlemeden yararlanabilmesi için, rekabet etmeme yükümlülüğünün başlangıç tarihinde anılan fıkrada belirtilen koşulları haiz olacak.  Söz konusu hükmün uygulanmasında, istasyonun kurulu bulunduğu arazinin maliki ile alıcının rekabet hukuku anlamında aynı ekonomik bütünlük içinde olmasının yanında, söz konusu taraflar arasında iştirak ilişkisinin bulunması, kira ve benzeri sözleşmelerin bulunması ya da üçüncü dereceye kadar kan veya ikinci dereceye kadar sıhri hısımlık ilişkisi olması halinde de bağlantı olduğu kabul edilecek.

Düzenlenmeyen Hususlarda 2002/2 Sayılı Tebliğ Geçerli

Bu Tebliğ’de düzenlenmeyen hususlara ilişkin değerlendirmeler bakımından 2002/2 sayılı Tebliğ’in uygulanmasına devam edilecek. Bu Tebliğ’in yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan ve Tebliğ’de düzenlenen koşullara uygun olan anlaşmalar Tebliğ kapsamında sayılacak.

3 Mart Son Gün

Taslağa ilişkin görüş, öneri ve değerlendirmeler 3 Mart 2015 tarihine kadar gönderilecek.   

Taslağa ulaşmak için tıklayınız. 

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası