Haberler


Teminat için Son Tarih 31 Mayıs 2022
8 Nisan 2022

Petroleum Fuarı’nın ikinci gününde, “Petrol Piyasasında Yürürlüğe Girecek Yeni Uygulamalar: Buhar Geri Dönüşüm Sistemleri, Yeni Nesil Pompa Yazarkasa, Teminat Uygulaması” konulu bir oturum düzenlendi.

Moderatörlüğünü Enerji Petrol Gaz Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Emin Kaya’nın yaptığı oturuma, TABGİS Genel Sekreteri Tuluğ İlem Yeşilbağ, ADER Genel Sekreteri Mustafa Kumkale, PETDER Genel Sekreteri Köksal Onur İnci, PÜİS Genel Sekreteri Ali Tutuk konuşmacı olarak katıldılar.

İlk Teminat 31 Mayıs 2022 Tarihine Kadar Verilecek

TABGİS Genel Sekreteri Tuluğ İlem Yeşilbağ oturum konularıyla ilgili teminat yükümlülüğü hakkında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürürlüğe konulan VUK 531 sayılı Tebliğ kapsamında bilgilendirmede bulundu. Teminatın yeni işe başlayanlar ve faaliyette olan bayiler için ayrı ayrı tespit edildiğini, yeni işe başlayan akaryakıt bayilik lisansı için 1 milyon TL, otogaz bayilik lisansı için ise 500 bin TL, her ikisi de olacaksa 1,5 milyon TL olarak verilmesi gerektiğini kaydeden Yeşilbağ, faaliyette olan bayiler için ise bir önceki hesap dönemine ilişkin olarak verilen yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi ile bildirilen yıllık brüt satışları toplamının yüzde 1’i oranında verileceğini belirtti.

TABGİS Genel Sekreteri, teminatın verilme süreleri ile ilgili olarak da yeni işe başlayanların teminat zorunluluğu getirilen lisansa sahip oldukları tarihten itibaren 30 gün içinde, faaliyette olanlar için ise her yıl, hesap döneminin kapandığı ayı izleyen beşinci ayın sonuna kadar verileceğini, bu yıl yürürlüğün başladığını ve en geç 31 Mayıs 2022 tarihine kadar bağlı olunan Vergi Dairesine teminatın verilmesi gerektiğini hatırlattı.

Teminatın iadesinin nasıl yapılacağı hakkında da bilgi veren Yeşilbağ, tebliğe göre faaliyetin sona ermesi, verilen lisansların yenilenmemesi, lisansın sonlandırılması veya iptal edilmesi hallerinde ve vergi borcunun bulunmaması koşuluyla talep üzerine iade edileceğini belirtti.

TABGİS Genel Sekreteri, 531 Sayılı VUK Tebliği kapsamında teminat tutarından indirim yapılmasının mümkün olduğunu, ancak bunun için 193 sayılı Kanunun mükerrer 121. Maddesine göre vergiye uyumlu mükellef tanımı içinde yer almak gerektiğini belirterek, ilgili madde kapsamında uyumlu olan mükelleflerin beşte bir oranında indirimli olarak teminat verebileceğini söyledi.

Banka Teminat Mektupları Süresiz Değil, 1 Yıl Vadeli Olmalı

TABGİS Genel Sekreteri, akaryakıt bayilerinden alınacak teminatın tebliğde kesin ve süresiz olacak şekilde düzenlendiğini ancak günümüz ekonomik koşullarında bayilerin süresiz teminat mektubu alabilmelerinin zorlayıcı olacağını, bu bakımdan vadenin süresiz yerine 1 yıl olacak şekilde değiştirilmesi gerektiğini, TABGİS’in bu konuda da talebinin bulunduğunu ifade etti.

Yeşilbağ, teminat verilmediği takdirde idari para cezası uygulanacağını hatırlatarak, idari para cezasının yanı sıra bu durumun Vergi Dairesi tarafından yazılı olarak EPDK’ya bildirileceğini ve EPDK’nın da teminat yükümlülüğü yerine getiriline kadar faaliyeti durduracağını vurgulayarak bu noktanın önemli olduğunu söyledi.

Teminat Olarak Gösterilecek Gayrimenkul Üzerinde Takyidat Bulunmamalı

TABGİS Genel Sekreteri, teminatın, para, bankalar tarafından verilen teminat mektupları, devlet iç borçlanma senetleri veya bu senetler yerine düzenlenen belgeler ile gayrimenkul olarak verilebileceğini, teminatın tamamlanması için bunlardan bir kaçının da aynı anda verilebileceği yönünde düzenleme yapıldığını belirtti.

Gayrimenkullerin teminat olarak kabul edilebilmesi için, üzerinde herhangi bir takyidatın bulunmaması ve müşterek veya iştirak halinde mülkiyete konu olmaması şartı bulunduğunu sözlerine ekledi.

Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihazlara Geçiş 2023 Yılında Tamamlanacak

Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihazlara Geçiş süreleri hakkında bilgi veren Yeşilbağ, ilk olarak elektronik kayıt ünitesi (EKÜ) bulunmayan cihazların 30 Haziran 2022 tarihine kadar, EKÜ’lü olanların ise 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçiş yapacaklarını belirtti.

Bakanlıkça onaylanan ve halihazırda kullanılmakta olan EKÜ’süz ÖKC’lerin satış ve devrinin yapılamayacağını kaydeden Yeşilbağ, devir ve satış yasağının EKÜ’lü olanlarda ise 30 Haziran 2022 tarihinden itibaren başlayacağını söyledi.

TABGİS, Buhar Geri Kazanım Sistemi’ne Geçiş Sürelerinin Uzatılması için Başvuruda Bulundu

Benzin ve Naftanın Depolanması ve Dağıtılmasından Kaynaklanan Uçucu Organik Bileşik Emisyonlarının Kontrolü Yönetmeliği’nin içeriği hakkında da bilgi veren Yeşilbağ, yönetmelik kapsamında kurulması gereken buhar geri kazanım sistemlerinin sektöre 629 Milyon Euro gibi çok ciddi bir maliyet yükü getireceğini,  içinde bulunulan durum itibariyle böyle bir maliyetin akaryakıt bayileri tarafından karşılanmasının güç olacağı gerekçesiyle diğer sektör temsilcileriyle de mutabık olarak TABGİS’in de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan süre uzatımı talebinde bulunduğunu söyledi.

Buhar Geri Kazanım Sistemi’nin akaryakıt istasyonlarında Faz 1 ve Faz 2 olmak üzere iki aşamada uygulanacağını söyleyen Yeşilbağ, inşaat ruhsatı alınmış, iskanı henüz alınmamış akaryakıt istasyonlarında yükümlülüğün 2021 yılında başladığını, ancak yönetmeliğe göre yıllık benzin satışı 100 m3 ve üzerinde olan ve yerleşim yerleri içinde bulunan akaryakıt istasyonlarının 1/1/2023 tarihine kadar buhar geri kazanım sistemini kurmuş olmaları gerektiğini belirtti.  

ADR / Taşıt Uygunluk Belgesi 1 Temmuz 2022 Tarihine Kadar Alınmalı

TABGİS Genel Sekreteri, 2014 ve öncesi model yılına sahip araçlardan ADR/Taşıt Uygunluk Belgesi bulunmayanların 1 Temmuz 2022 tarihine kadar bu belgelerini almaları gerektiğini hatırlatarak, başvuruların TSE’nin Araç Kontrol Merkezleri Başvuru Portalı üzerinden yapılacağını söyledi.

 

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası