Haberler


Türkiye, OECD ülkeleri arasında vergi yükü en düşük 6. ülke
9 Mart 2010

Kahramanmaraş Ramada Otel’de gerçekleşen "Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni'"nde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,  Türkiye’nin vergi yükü açısından en düşük 6. ülke olduğunu söyledi.
 
Bakan Şimşek, Türkiye’de vergilerin yüksek olduğu algısının oluştuğunu ama bunun doğru mu yoksa yanlış mı olduğuna bakmak gerektiğini ifade ederek,  2010 yılında OECD’de 34 ülkenin vergi yükünün % 34 civarında olmasına rağmen Türkiye’de ki vergi yükünün % 26 olduğunu açıkladı.
 
"Akaryakıt ürünlerinin ÖTV'sini 2009 yılından bu yana 1 kuruş bile arttırmadık"
 
Türkiye’deki vergi yükünün yüksek olmadığını ancak dolaylı vergiler konusunda OECD ortalamasının biraz üzerinde kalındığını belirten Maliye Bakanı, dolaylı vergilerin toplam vergilere oranının %47,9 olduğunu söyleyerek ''Sorun şurada; bizim toplam vergi yükü yüksek olmadığına göre o zaman doğrudan vergi yükümüz düşük. Bizim önümüzdeki döneme ilişkin en büyük hedefimiz vergi tabanını genişletmek, vergiyi tabana yaymak, vergi oranlarını artırmadan vergi gelirlerini artırmak, daha çok kişiden daha makul düzeyde vergi toplamaktır’’ dedi.
 
Konuşmasında akaryakıt ürünleri üzerindeki ÖTV’ye de değinen Şimşek, ÖTV’nin 2009 yılının sonundan bugüne kadar 1 kuruş artmadığını söyledi. Ancak akaryakıt ürünlerinde verginin yüksek olduğunu da sözlerine ekleyen Şimşek, 2002 yılında Maliye Bakanlığına %70 vergi ödenirken günümüzde bu rakamın % 57,9’a düşürüldüğünü kaydetti.
 
"Petrol Fiyatları Arttıkça Benzin Fiyatları da Artıyor"
         
Maliye Bakanı, 2002 yılında Türkiye’nin ithal ettiği petrolün varilinin 23-24 dolar mertebelerindeyken, şimdi 125-128 dolara yükseldiğini söyledi. Fiyatların neredeyse beş kat arttığını ve petrolün de dolar cinsinden ithal edildiğini hatırlatan Şimşek, "Vergiler artmasa bile petrol fiyatı arttıkça benzin fiyatları da artıyor. Bu ithal edilen bir ürün, burada vergi yükü yüksek’’ dedi.  

 

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası