Haberler


"Ulusal Stok Maliyeti Bayilere Yansıtılamaz"
18 Ocak 2018

Bu yıldan itibaren akaryakıt depolama lisansı sahipleri otomasyon sistemi uygulamasına geçtiler. TABGİS’in uzun süredir uygulanması yönünde çalışmalarını sürdürdüğü ve nihayet bu yıl başlayan uygulama sayesinde piyasadaki izleme ve denetim sürecinde önemli bir etkinlik sağlanmış oldu.

 

Otomasyon sistemi, piyasada sürekliliğin sağlanması, kriz veya olağanüstü hallerde risklerin önlenmesi ve uluslararası anlaşmalar gereği olağanüstü hal petrol stokları ile ilgili yükümlülüklerin ifası amacıyla zorunlu olan ulusal stok uygulamasının etkin bir şekilde izlenmesi için EPDK tarafından zorunlu hale getirilmişti.

EPDK ayrıca, otomasyon sistemiyle ulusal stok takibinin 7/24 izlenmesinin yanı sıra dağıtıcılara ulusal stoklarını lisanslı depo ve tesislerde kiralama yöntemiyle tutabilmeleri için kupon sistemini yürürlüğe koyarak yükümlülüğün yerine getirilmesinde önemli bir kolaylık sağlamış oldu.

Ancak, otomasyonun yürürlüğe girdiği bugünlerde bazı dağıtıcıların zorunlu stok maliyetini bayilere yansıttıkları yönündeki duyumlar hakkında TABGİS Genel Başkanı Ferruh Temel Zülfikar bir açıklama yaparak uyarıda bulundu.

TABGİS Başkanı, gerek otomasyon sisteminin gerekse ulusal stok tutma yükümlülüğünün tamamen ana dağıtım şirketlerine ait olduğunu hatırlatarak, bazı dağıtım şirketlerinin otomasyon sisteminin yürürlüğe girdiği yılbaşından bu yana ulusal stok yükümlülüğünü gerekçe göstererek bayilere maliyet yansıtmalarının manidar olduğunu,  bu tutumun aslında bunu yansıtan dağıtım şirketlerinin şimdiye kadar ya hiç ya da gerektiği gibi ulusal stok tutmamış olduklarının bir kanıtı olabileceğini vurgulayarak  ulusal stok maliyetinin asla bayilere yansıtılamayacağını söyledi.  

Ferruh Temel Zülfikar,  EPDK ile yapılan görüşmelerden de anlaşıldığı üzere bu yöndeki uygulamaların kesinlikle idari yönden bir karşılık bulacağını ve cezai işlem uygulanacağını belirterek bayilerin istasyon işletmeleriyle ilgili her konuda olduğu gibi bu konuda da yaşadıkları sorunları tüm TABGİS Yöneticilerine, TABGİS Genel Merkezi ve il temsilciliklerine başvurarak iletebileceklerini sözlerine ekledi.  

 

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası