Haberler


“Vergiler Düşürülüp Tüketim Yaygınlaştırılmalı”
21 Şubat 2013

TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar AA’ya yaptığı açıklamada akaryakıt satışlarıyla ilgili memnuniyetsizlik olduğunu bildirdi. 95 ve 97 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatına yapılan zamları değerlendiren Zülfikar, son 6 aya bakıldığında brent petrol fiyatında yaklaşık yüzde 6,43 oranında artış olduğunu, aynı dönemde ABD dolarında ise yaklaşık 1,55 azalma olduğunu kaydetti. “Aynı dönemde benzinde yüzde 8,52, motorinde de yüzde 9,64 oranında artış var” açıklamasında bulundu. Zülfikar benzin ve motorin fiyatlarındaki artışın brent petrol ve dolar artışıyla paralel olduğunu bu seyirle devam ederse benzinin litre fiyatının 5 lirayı bulmasının mümkün olmadığını iletti.

“Zamlar ile satışların artışı aynı oranda değil”

Kaçak akaryakıt nedeniyle satışlar konusunda net çizelge veremediklerini de vurgulayan Zülfikar, satışlarla ilgili memnuniyetsizlik olduğunu söyledi. Akaryakıt bayilerinin ve dağıtım firmalarının karının kuruşla sabitlendiğini belirten Zülfikar, zamlarla aynı oranda satış artışı olmadığını bildirdi.

Zülfikar yaptığı açıklamada her dağıtım şirketinin ve bayinin, fiyat artışlarını cebinden aynı orandaki bedeli sermaye olarak işletmesine koymak zorunda olduğunu hatırlattı ve bu durumun sektörün aleyhine olduğunu vurguladı. Mevcut kar marjlarıyla bayiler ve dağıtım firmalarının verdikleri hizmeti uzun süre aynı kalitede sürdürebilmelerinin çok zor olduğunu söyleyen Zülfikar, zarar ettiği için bayisini kapatanlar olduğunu anımsattı.

TABGİS Başkanı Zülfikar, hükümet yetkililerinin de desteklediği, bayiyi aradan çıkarıp dağıtım şirketlerinin kendi istasyonlarını kurulması modelinde başarısız olunduğuna ve o firmanın sonunun geldiğine de değindi.

“Sektörümüz geçen yıl yaklaşık 50 milyar lira vergi geliri sağladı”

Zülfikar, yaptığı açıklamada TABGİS olarak Maliye, Enerji ve Gümrük Bakanlıklarına sunulan taslaktan da bahsetti. Benzin, LPG ve motorin ürünlerinin hepsi için 1,40 TL/Lt. ÖTV alınmasını kapsayan taslak ile vergilerin düşürülüp tüketimin yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Zülfikar son olarak geçtiğimiz yıl sektörün devlete 49 milyar 300 milyon lira vergi geliri sağladığını da hatırlattı.   

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası