Özellikle 28 Mayıs Seçimleri sonrasında akaryakıt fiyatlarında görülen peş peşe zamlar, sadece otomobil sahiplerini zor duruma sokmuyor. Enerji maliyetlerinde görülen artışlar, POS cihazı işlemlerinde bankalara verilmesi gereken komisyon, nakliye, teminat mektubu zorunluluğu ve asgari ücret zamları, akaryakıt sektöründe bayileri bir hayli zor duruma sokuyor.
Türkiye akaryakıt sektöründe, bayi tarafında kar marjlarının oldukça düşmesindebn şikayetçi olunurken bu durum kapanma ve el değiştirmelere de sebep oluyor. Sektör kaynaklarının açıklamalarına göre; 13 binden fazla bayinin bulunduğu akaryakıt sektöünderde 2022’nin son aylarından bu yana 2 bin civarında bayi kapandı.
Sektörde rafineri çıkışı ve pompa satış fiyatı arasındaki brüt karın yüzde 8 olduğu ifade edilirken bu payın yarısı istasyona yarısı da ana dağıtım şirketine gidiyor. İstasyonlar akaryakıt satışından elde etmiş oldukları yüzde 4’lük brüt karın yüzde 1’ini nakliyeye, yüzde 1.5’ini POS işlemlerinde bankalara ödüyor. Kalan yüzde 1.5 ise personel maaşı, vergi, fatura gibi diğer giderlere gidiyor.
TABGİS: Çok ciddi sermaye erozyonu var
Dünya'ya açıklamalarda bulunan Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Murat Bilgin, “Türkiye’nin 7/24 çalışan en büyük vergi dairesiyiz. Bu vergileri toplarken maalesef yaşama şansı verilen bir kar marjımız yok. Ciddi bir sermaye erozyonumuz var” ifadelerini kullandı. Sıkıntıların kaynağının geçmişten geldiğini ifade eden Bilgin, son zamlar ve düzenlemelerle erozyonun had safhaya ulaştığını dile getirdi.