Sendikamızın 20. Olağan Genel Kurul Toplantısı 19 Kasım 2016 tarihinde Polat Renaissence İstanbul Otel’de gerçekleştirildi.
Genel Kurul’da 19. Dönem faaliyetlerinin yer aldığı videonun üyelere izletilmesinin ardından, TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar yaptığı konuşmada bu dönem en çok mevzuattan kaynaklı sorunların çözümüne yönelik çalışmalar da bulunulduğunu ifade etti.
Zülfikar, “Dönem içinde öyle zamanlar oldu ki, bayi ve dağıtıcılar arasındaki tüm yatırım görüşmeleri askıya alındı, dağıtım firmalarından bazıları sektörden çıktı, bunların acı bir neticesi olarak istasyonlarını ya satışa çıkaran ya da kiralamak suretiyle sektörden çıkmanın yollarını arayan bayi arkadaşlarımız oldu” şeklinde konuştu.
Akaryakıt Ürünleri Ucuz Değil, Ekonomik Olmalı
Bir yandan serbest piyasa içinde baskılanan kazanç sorununu aşmaya çalışırken diğer yandan piyasada maliyetin altında yapılan satışların engellenmesine yönelik mücadelenin sürdüğünü kaydeden Zülfikar, maliyetin altında satışın çoğunlukla kaçak ve hileli akaryakıt olduğuna dikkat çekti. Bunun için TABGİS’in önerisinin Taban Fiyat uygulamasının yürürlüğe konulması olduğunu vurguladı.
Akaryakıt ürünlerinin ucuz değil, ekonomik olması gerektiğinin altını çizen Zülfikar, kaçak yolla temin edilmeyen, ülkeye vergi, halka sağlığını kaybettirmeyen ve ekonomik olan akaryakıtın tüketici yararına olduğunu belirtti.
Vergi Dengelemesi ile Akaryakıt Fiyatları Düşürülebilir
Tavan fiyat uygulayarak fiyatların düşürüldüğüne dikkat çeken Zülfikar, fiyatların tüketicinin yararına hizmet edecek boyutta hiçbir zaman düşürülemediğini, bunun önündeki en büyük engelin vergi mekanizması olduğunu dile getirdi ve şunları söyledi: “TABGİS olarak yıllardır ne kadar doğru bir işin peşinden gittiğimizi bir kez daha anlamış olduk. Akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi için benzin, motorin ve LPG ürünleri arasında “Vergi Dengelemesi” formülünde haklıydık ve hala da bu konunun üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Eylül ayında yapılan ÖTV artışını anımsatan TABGİS Başkanı, son durum itibariyle TABGİS’in çözüm önerisiyle Maliye Bakanlığı’nın daha fazla ilgilendiğini, bu ilginin dahi çok önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.
Petrol ve LPG Piyasalarına Ayrı Bir Denetim Birimi Oluşturulmalı
Sektörel sorunların temel kaynaklarından birinin de Etkili Denetim sorunu olduğuna dikkat çeken TABGİS Başkanı, EPDK’nın yaklaşık beş yüz civarındaki personelle binlerce denetim ve lisanslama işlemi yaptığına ancak Kurum’un sorumlu olduğu 4 büyük piyasanın her yıl daha da büyüdüğünü, tek bir denetim ekibinin tüm piyasalara yeterli olacak düzeyde teknik bilgi ve saha bilgisine sahip olmasının mümkün olmadığını söyledi ve Petrol ve LPG piyasalarını denetleyecek ayrı bir denetim biriminin oluşturulması gerektiğini ifade etti.
TÜPRAŞ Fiyatlarının Bayiler Tarafından Kolaylıkla Görülmesini Sağlayacak Düzenleme Yapılmalı
Bayilerin ana dağıtım şirketleriyle kâr paylarının ne şekilde dağıldığını gizlenen rafineri fiyatları nedeniyle sağlıklı olarak hesaplayamadıklarını söyleyen Zülfikar, rafineri çıkış fiyatını ortalama olarak temsil edecek bir fiyatın hem sektöre hem de kamuoyuna açıklanmasının şeffaflığı temin edecek ortamın ise yasal düzenleme ile sağlanması gerektiğini belirtti.
İstasyon Yatırımları için ‘Fizibilite Raporu’ Zorunlu Olmalı
İstasyon yatırımları için günümüz uygulamalarında neredeyse el yordamıyla yapılan Fizibilite Raporu’nun zorunlu hale gelmesi gerektiğini kaydeden TABGİS Başkanı, sağlıklı rekabetin sağlanabilmesi için akaryakıt istasyonlarının fizibilitesinin bilimsel ölçütlerle yapılarak EPDK’ya sunulması ve yatırım için ön onay alınmasını sağlayacak düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirtti.
Tüm Lisans Sahipleri Zorunlu Otomasyon Sistemine Geçmeli
Sektörde sanki sadece bayi tarafında yasa dışı uygulamalar varmış gibi tüm denetleme ve izleme çalışmalarının bayi tarafında yoğunlaşmasına son derece karşı olduklarını ve bu görüşü de tüm kamu kurumlarıyla paylaştıklarını ifade eden TABGİS Başkanı, dağıtım şirketlerinin de kendi tesis ve depolarına otomasyon sisteminin zorunlu olarak kurulması gerektiğinin altını çizdi. Zülfikar, sadece akaryakıt tarafı değil, LPG piyasasının da hem bayi hem dağıtıcı ağında zorunlu otomasyon sisteminin hayata geçirilmesinin son derece önemli olduğuna vurgu yaptı.
Zülfikar, konuyla ilgili şunları kaydetti: “Bakın bu konuda size çok küçük ama çok çarpıcı bir örnek tespitimizi söylemek istiyorum. Geçtiğimiz yıl içinde petrol piyasasında dağıtıcılara uygulanan ceza sayısı bayilerden 63 kat, LPG piyasasında ise 41 kat fazla olarak gerçekleşmiş. Demek ki burada bir açık söz konusudur ve biz TABGİS olarak bu açığın kapatılmasını önemle ilgili kurumlardan talep ediyoruz.”
Sızdırmazlık Testi Olumlu ise Tek Cidarlı Tank Kullanılmalı
TABGİS’in sektörle ilgili standart çalışmalarına da katıldığını ifade eden Zülfikar, bu yıl tek cidarlı tanklara izin verilen notun T3 revizyonu ile değiştirilmesi nedeniyle yeniden revizyon çalışmaları başlayan TS 12820 standardı için ilgili tüm tarafları kapsayacak şekilde oluşturulmuş Çalışma Grubu içinde yer aldıklarını söyledi. Yapılan değişiklikte çift cidarlı tank zorunluluğu getirildiğini belirten Zülfikar, tek cidarlı tankların sızdırmazlık testlerinden olumlu netice alınması halinde bu tankların kullanımına devam edilmesi gerektiğini belirtti.
TABGİS Başkanı, toplam 27 oturum ve yaklaşık 81 saatte tamamlanan çalışmalar neticesinde revizyon taslağının bitirilebildiğini, ancak taslak çalışmada tek ve çift cidarlı tanklar ve sevk hatlarının muayenesinin yapılması konusunun hem diğer mevzuatla ilişkili olması, hem de sızdırmazlık yöntemlerinin çok fazla detaylandırılması nedeniyle sahada ciddi bir teknolojik yatırım gerektireceğinden sızdırmazlık konusuna TABGİS’in karşı çıktığını, çalışmanın neticesinin beklendiğini söyledi.
18 İldeki Temsilciliklerimizle Üyelerimize Hizmet Veriyoruz
19. Dönem içinde teşkilatlanma çalışmalarına da hız verildiğini söyleyen Zülfikar, bu dönemde açılan Tekirdağ, Sakarya, Elazığ, Batman ve Samsun temsilcilikleriyle birlikte toplam 18 ilde üyelere hizmet verildiğini kaydetti.
TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar’ın 19. Dönem çalışmalarını ve sektörün tüm sorunlarını ele alan konuşmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündemin 15. Maddesinde yer alan sendika organlarının seçimi yapıldıktan sonra ise toplantı sona erdi.
Seçim sonuçlarına göre TABGİS’in 20. Dönem Yönetim Kurulu şu isimlerden oluşuyor;
Ferruh Temel Zülfikar
Hasan Sevilir
Murat Bilgin
Haşmet Akın Ketenci
Mehmet Şüküroğlu
Galip Atar
Tamer Sözbir
Serhan Burak Köse
Sarper Cengiz