Haberler


Biyoetanol'de Son Karar Verildi
9 Temmuz 2012

EPDK, 2011 yılında benzin ve motorin ürünlerine yerli katkı ilavesini zorunlu hale getiren bir taslak çalışması yapmıştı. Biyodizel ve biyoetanol ürünleriyle ilgili olarak yapılan çalışmalardan benzin ürünlerine yapılacak katkıyla elde edilen biyoetanolle ilgili Nisan ayında görüşe açılan tebliğ 7/7/2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğe göre; Rafineri ve dağıtıcı lisansı sahipleri kademeli olarak benzin türlerine 1/1/2013 tarihinden itibaren en az % 2, 1/1/2014 tarihinden itibaren ise en az % 3 yerli tarım ürünlerinden üretilmiş etanol ilavesi yapacaklar. Dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından bayilerine bir takvim yılı içerisinde teslim edilen benzin türlerinin toplamının bu oranlarda gerçekleşmesi zorunlu olacak.

Etanol TAPDK'dan  Yetki Almış Şirketlerden Temin edilecek

Benzin ürünlerine katılacak etanol Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından yetki verilmiş biyoetanol üreticilerinden temin edilebilecek.  Hem etanol üreticileri hem de dağıtım ve rafineri lisansı sahipleri teslim ettikleri ve aldıkları etanolü yeminli mali müşavir tarafından düzenlenen raporla birlikte her yıl Şubat ayında EPDK'ya sunacaklar.

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası