Haberler


Dış Satışları Düzenleyen Torba Kanun Resmi Gazete'de Yayımlandı
26 Temmuz 2024

Akaryakıt bayilik lisansı sahiplerince istasyonlardaki perakende satışların haricinde, ürünün dağıtıcı terminalinden alınıp doğrudan kullanıcıya teslim edilerek gerçekleşen dış satışlar kapsamında satışın gerçekleştirildiği akaryakıt depolama ve ikmal faaliyeti olan yerlerdeki kaçak ve kayıt dışı uygulamaların engellenmesi yönünde uzun zamandır düzenleme çalışmaları yapılıyordu.  

Konuyla ilgili düzenleme 2021-2023 yıllarını kapsayan ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı’nda da ele alınmış ancak sorunun giderilmesi için bayi dış satış miktarlarına belirli bir limit konulması gündeme gelmişti.

TABGİS tarafından ise bayilerin dış satışlarına limit getirilmesinin sorunun kaynağına yönelik bir çözüm olamayacağı ve serbest piyasaya da aykırı olacağı gerekçesiyle GSM ruhsatı alması zorunlu olan bu yerlerde ruhsat denetimlerinin artırılması ve ruhsatsız yerlere satışın yasaklanması yönünde öneride bulunulmuştu.

Geçtiğimiz haftalarda ise dış satışların sadece akaryakıt bayileri tarafından ve belirli alıcılarla sınırlandırılması konusunda yapılan görüşmelerden sonra düzenlemeye ilişkin Kanun değişikliği bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Nakliye Filoları ile “Ve Benzeri” İfadesi Düzenlemeden Çıkarıldı

Düzenlemenin mevcut halinde fabrika, şantiye, nakliye filosu işletmeleri ve benzeri ifadesiyle istisnai bir uygulamanın kapsamının genişletildiği gerekçesiyle yeni düzenlemeden “ve benzeri” ifadesi çıkarıldı. Ayrıca, akaryakıt depolaması yapılan ve istasyonlardan yakıt almaya uygun olan kamyon, otobüs, minibüs gibi taşıt garajları hem kamunun can ve mal güvenliği hem de kaçak ve kayıt dışı uygulamaların engellenmesi için dış satış yapılacak mahaller kapsamından çıkarıldı.

Dış Satış Yapılabilecek Mahaller Neresi?

1/1/2025’den itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenlemede, trafiğe çıkması zahmetli veya sınırlandırılmış olan iş makineleri, yüksek istiap haddine sahip kamyonlar, fabrika, şantiye ve ocaklarda çalışan araçlar ile kamu kurum ve kuruluşlarının araçlarına istasyon dışı ikmal hakkı tanınarak 5015 sayılı Kanunun 9. Maddesi Kamu kurum ve kuruluşları, liman, havalimanı, fabrika, şantiye, maden veya taş ocakları” olarak değiştirildi.

Ancak bu yerlerde de yeterli depolama ve kendi araçlarına akaryakıt ikmal kapasitesine sahip olmaları ile akaryakıtı kendi ihtiyaçları için kullanmaları şartı halen bulunuyor.

Dış Satış Sadece Bayilik Lisansı Sahipleri Tarafından Yapılabilecek

İstasyon dışı satışlar, bu tür ikmallerdeki belirsizliğin ortadan kaldırılarak hem tüketicinin korunması hem de mali usulsüzlüklerin önlenmesi amacıyla bayilik lisansı sahiplerince yapılabilecek. Buna ilişkin yeni düzenlemede “Akaryakıt istasyonu dışında yapılacak akaryakıt teslimlerinde akaryakıtın alıcı deposuna taşınması veya taşıttırılması bayilik lisansına sahip satıcı tarafından gerçekleştirilir.” ifadesine yer verildi.

TABGİS’in Talebi İkincil Mevzuata Alınacak

TABGİS tarafından, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5/o maddesine göre, ticari amaç dışında kendi faaliyetlerinin gerekli kıldığı yanıcı ve parlayıcı madde kategorisindeki sıvıların depolanması veya kendi araçlarına yakıt ikmali yapılması amacıyla düzenek kuran yerlerin gayrisıhhi müessese ruhsatı almalarının zorunlu olduğu belirtilerek ruhsat denetimlerinin artırılması, ruhsatı bulunmayanların ruhsat alınıncaya kadar depolama ve ikmal düzeneklerinin kullanılmasının engellenmesi ile bu yerlerden ruhsatsız olanlara bayi satışının yasaklanması yönündeki önerilerinin Kanun düzenlemesi sonrasında yapılacak ikincil mevzuatta ele alınacağı belirtildi.

Kanun değişikliğine ilişkin Resmi Gazete’ye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/07/20240726-2.htm

 

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası