Haberler


Katkılı akaryakıta "Tek Fiyat" kararı yayımlandı.
4 Mayıs 2024

EPDK’nın Farklılaştırılmış Akaryakıtlara İlişkin Kurul Kararı’nda değişiklik yapılmasına dair kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda, farklılaştırılmış olsun veya olmasın aynı tür akaryakıt için tek fiyat uygulanacak.

Karar, 15 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

“Düzenleme rekabeti olumsuz etkiler”

TABGİS Başkanı Murat Bilgin yaptığı açıklamada, “Kararla birlikte sadece farklılaştırılmış ürünlerde tek fiyat uygulamasına geçilmiş olmuyor. Dağıtım şirketleri arasında bu ürünleri satanlar da var satmayanlar da var. Karar bu açıdan piyasadaki belli dağıtıcılar için olumlu karşılanmış olabilir belki ancak ne olursa olsun piyasanın tüm taraflarının önceliğinin rekabetçi ve serbest piyasa düzeninin en iyi şekilde oluşturulması ve böyle bir piyasanın gözetilmesi olmalıdır. Biz kararı bu yönüyle hem tüketiciler açısından hem de sektörel rekabeti tek düze bir noktaya taşıyacağı düşüncesiyle olumlu bulmuyoruz” dedi.

“Bayiler ciddi bir tutunma mücadelesi veriyor”

Bayileri çok olumsuz etkileyen öncelikli konular olduğunu ifade eden Bilgin, maliyetlerin katlanılamaz boyuta geldiğini, en büyük problemin kredi kartları komisyonları olduğunu söyledi. Bilgin, “Kredi kartıyla satış maliyetinin işçilik maliyetlerinin dahi üzerinde olduğu bir dönemde bu sorunlarımıza yönelik iyileştirmeler beklerken bu gibi düzenlemeler bayiler açısından moral bozukluğu yaratıyor” dedi. 

TABGİS Başkanı bayi marjlarının kuruş kuruş zamana yayılarak artmasının kesinlikle yeterli olmadığını, geçen zaman içerisinde maliyetlerin de arttığını, dolayısıyla kuruşluk farklarla maliyetlerdeki büyük açığın artık kapanamayacak boyutlara geldiğini belirterek, bu zararın giderilmesi için tek seferde bir marj yapılanması istediklerini söyledi.

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası