Haberler


Madeni Yağda Elektronik Defter Zorunluluğu Getirildi
9 Ocak 2013

Madeni yağ lisansına sahip firmalar, elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulama kapsamına dahil edildi. Maliye Bakanlığı'nın konuya ilişkin 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Tebliği, Resmi Gazete'nin 14 Aralık 2012 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Madeni yağ lisansına sahip olan ve 2011 takvim yılında bu firmalardan mal alan mükelleflerden 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanların bu yükümlülüğü yerine getirmeleri gerekiyor.

Elektronik Fatura ve Elektronik Deftere Geçiş Süresi

Zorunluluk kapsamına giren mükelleflerin elektronik fatura uygulamasına 1 Eylül 2013, elektronik defter uygulamasına ise 1 Eylül 2014 tarihinde geçmeleri gerekecek. Bununla birlikte mükellefler, elektronik fatura gönderme ve alma işlemlerini teknik yeterliliğe sahip, Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan özel entegrasyon izni almış mükelleflerin bilgi işlem sistemi vasıtasıyla da gerçekleştirebilecekler.

İdari Yaptırımlar

Bilgi işlem sistemlerinin entegrasyonu yöntemiyle elektronik fatura uygulamasından yararlanan mükellefler, sistemlerini kesintisiz 7 gün 24 saat fatura ve ilgili mesajları alabilir ve gönderebilir halde açık tutmak zorunda olacaklar. Kesinti süresi hiçbir suretle iki günü aşamayacak. Mücbir sebepler dışında bu zorunluluğa uymayan mükelleflerin entegrasyon izinleri iptal edilecek ve elektronik fatura uygulamasını sadece portal yöntemiyle kullanabilecekler.

Bu tebliğ ile elektronik defter tutma zorunluluğu getirilen mükellefler kağıt ortamında defter tutamayacaklar. Kağıt ortamında defter tutulması halinde hiç defter tutmamış sayılacaklar.

Elektronik fatura ve elektronik deftere ilişkin olarak getirilen zorunluluklara uymayanlar, Vergi Usul Kanunu'nun ceza hükümlerine tabi olacaklar.

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası