EPDK’nın Motorin Türlerine Biodizel Harmanlanması Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ, 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girecek.
Yapılan değişiklikle tebliğe, harmanlama yükümlülüğü hesaplamalarında bu Tebliğde belirlenen hammaddeler kullanılarak üretilen ürün miktarının belirlenen katsayı ile çarpılarak yükümlülük hesabına dahil edilmesi uygulaması olan “misli sayım” tanımı eklendi. İşleme lisansı sahibinin tesisine giren, çıkan ve stok değişimine uğrayan maddeler arasındaki ve bitkisel atık yağdan üretilen biodizel ile tesise kabul edilen bitkisel atık yağ miktarı arasındaki miktarsal tutarlılığı tanımlayan “girdi-çıktı dengesi” kavramı da eklendi.
Biodizel Hammadde Türüne Göre Ayrı Kalemler Halinde Gösterilecek
İşleme lisansı sahibi, biodizel teslimleri için düzenleyeceği fatura veya fatura yerine geçen belgede; satışı gerçekleştirilen biodizeli, üretiminde kullanılan hammadde türüne göre yerli tarım ürününden üretilen veya bitkisel atık yağdan üretilen olarak ayrı kalemler halinde gösterecek. Aynı belgede biodizelin harmanlama ürünü olup olmadığı açıklamasına da yer verilecek.
Belgeler 5 Yıl Saklanacak
Motorin ile harmanlanmak üzere temin edilen biodizel yeniden satışa konu edilmeyecek. Biodizel üretiminde kullanılan hammaddelerin kaynağını ve türünü ispatlayıcı belgeler 5 yıl süre ile işleme lisansı sahipleri tarafından saklanacak.
İşleme lisansı sahipleri; tesislerindeki üretim, satış ve stok hareketlerine ilişkin olarak yeminli malî müşavir tarafından her bir takvim yılına ilişkin düzenlenen ve Enerji Piyasası Bildirim Sisteminde yer alan formata uygun raporlarını bir sonraki yılın Mart ayı sonuna kadar EPDK’ya sunacak.
2020-2021 Harmanlama Döneminde 1,2 ile Çarpılacak
Bitkisel atık yağlardan üretilen biodizel, harmanlama yükümlülüğünün hesaplanmasında iki misli olarak sayılacak. EPDK tarafından yapılan kontrollerde işleme lisansı kapsamında yer alan tesisin girdi-çıktı dengesi sağlanacak.
2020-2021 harmanlama döneminde harmanlanan biodizel miktarı, lisans sahiplerinin ilgili dönem yükümlülük hesaplamalarında, 1,2 katsayısı ile çarpılarak değerlendirilecek.