Haberler


Petrol Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapıldı
28 Aralık 2023

Petrol Piyasası Kanunu’nun 20. Maddesi doğrultusunda kaçakçılık ve kayıt dışılığın önlenmesi için yürürlükte bulunan (g) bendinde değişiklik yapıldı.  Mevcut maddede, yanıltıcı belge düzenleme, bu belgeleri kullanma, belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleme veya bu belgeleri kullanma suçları ile ödeme kaydedici cihaza gerçekleştirilen eylemler sebebiyle faaliyetler EPDK tarafından kovuşturmaya yer olmadığına dair karar veya mahkeme kararı kesinleşinceye kadar geçici olarak durduruluyor ve bu süre içinde de söz konusu tesis için lisans verilmiyordu. 

Yapılan yeni düzenlemede ise, bu eylemlerin işlendiğinin Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilmesiyle durum EPDK’ya iletilecek. EPDK tarafından her türlü tesiste (rafineri hariç) lisansa tabi tüm faaliyetler yine geçici olarak durdurulacak ve bu süre içerisinde söz konusu tesis için başka bir gerçek veya tüzel kişiye de lisans verilmeyecek. Ancak bundan sonraki süreçte önceden olduğu gibi geçici durdurmanın kaldırılması için mahkemeden kovuşturmaya yer olmadığına dair karar veya mahkeme kararının kesinleşmesi beklenmeyecek.

Geçici Durdurma İşlemini EPDK Kaldırabilecek

EPDK tarafından geçici durdurma işleminin kaldırılıp kaldırılmayacağı yukarıdaki suçlarla sınırlı olmak kaydıyla Cumhuriyet Başsavcılığı veya mahkemelerden temin edilecek bilgilere göre 6 ayda bir değerlendirilecek. Bu arada kovuşturmaya yer olmadığına dair karar kesinleşirse ya da mahkûmiyet dışında bir hüküm veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesi halinde mahkeme kararının kesinleşmesi beklenmeksizin EPDK’ya yargı merciince bildirilmesi veya sair suretlerle öğrenilmesi halinde geçici durdurma işlemi kaldırılabilecek.

Kiraya Verilen İstasyonlarda Malik Lehine Düzenleme Yapıldı

Aynı düzenlemeyle Petrol Piyasası Kanunu’na geçici 8. madde olarak yeni bir madde daha ilave edildi. Buna göre,  29 Nisan 2021'den önce istasyonunun kira sözleşmesiyle kullanım hakkını devretmiş ve devralan adına lisanslandırılmış tesislerde, yukarıda belirtilen eylemlerin işlenmesi durumunda, malikin bu fiillerden dolayı şüpheli, sanık veya hükümlü olmaması kaydıyla EPDK'ya başvurulması halinde yeniden lisans alınabilecek.

Belirtilen tarihten önce malikin talebiyle mahkemece alınmış kesinleşmiş tahliye kararı veya kiracısı tarafından kendi rızası ile tesisin terk edilmiş olması halinde bu maddenin yürürlüğe girdiği bugünden itibaren 3 ay içinde EPDK’ya yeni lisans için başvurulabilecek.

Tahliye kararı bu maddenin yürürlük tarihinden sonra kesinleşenler ise, kesinleşmeden itibaren 3 ay içinde yeni lisans için başvuruda bulunabilecekler. Tesis üzerinde mevcut bir geçici durdurma varsa bu da ancak yeni lisans verildikten sonra kaldırılacak.

“6 Ay” Şartı Kaldırılmalıdır

Yapılan düzenlemeyle ilgili konuşan TABGİS Başkanı Murat Bilgin, EPDK’nın mahkeme dosyası ve Cumhuriyet Başsavcılığı dosyasında bir gelişme olması halinde 6 aylık sürenin dolmasını beklemeksizin ilgililerin talebi halinde geçici durdurma kararını yeniden gözden geçirebilmesini, bunun için de “6 ayda bir” şartının düzenlemeden çıkarılması için Kanunun komisyon görüşmeleri aşamasında görüşlerini ilettiklerini söyledi.

Bilgin, yapılan düzenlemeleri olumlu bulduklarını belirterek perakende satışlarda pompacılar tarafından gerek yanlışlıkla gerekse de kendisine bireysel menfaat temini amacı ile yapılacak olan muhteviyatı itibari ile sahte belge düzenlenmesi halleri dikkate alınarak ilave bir düzenlemeye de ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı. TABGİS Başkanı, kiracılar için malik lehine yapılan düzenlemede olduğu gibi akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlarca düzenlenen perakende satış fişlerinin sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı olarak düzenlendiğine dair tespitler yapılması halinde, söz konusu fiillerin lisans sahibi gerçek kişi veya şirketin kanuni temsilcileri, ortakları ya da bunları temsil veya ilzama yetkili kişilerce veya bunların bilgisi dahilinde işlendiğine ilişkin mahkeme kararına göre tesiste lisansa tabi tüm faaliyetlerin geçici olarak durdurulması yoluna gidilmesinin uygun olacağını söyledi.

İlgili Kanun değişikliğine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/12/20231228-10.pdf 

© 2019 Her hakkı saklıdır. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası